Region

Косачов: Косово је дио Србије и другог рјешења за сада нема, осим ако се са тим рјешењем не сложи Београд

Руски сенатор Константин Косачов, у интервјуу за Спутњик рекао је да се у Русији односе са апсолутним поштовањем према плановима Србије да се зближи са ЕУ и да се примјерима многих потврђује да се може извући корист из билатералних и мултилатералних механизама сарадње.

"Друга је ствар НАТО. Искуство сарадње са нашим бившим партнерима који су ушли у НАТО потврђује да се јављају непремостиве препреке за односе новајлија у НАТО са земљама које у њега не улазе. То нису само ограничења по питању војно-техничке сарадње, него и у спољној политици, трговинским везама, обавезно прикључење санкцијама, чега је Србија, хвала Богу, ослобођена“, рекао је Косачов.

Он је додао да сваки човјек који има и зрно политичке савјести и здравог разума мора признати да је НАТО бомбардовање Југославије било огромна злочиначка грешка Алијансе. Тадашња Југославија, па и данашња Србија, постали су таоци геополитичких амбиција Запада, Сједињених Држава, блока НАТО-а, који, без обзира на то шта се дешава у стварности и како историја оцјењује догађаје, морају да докажу да они никада не гријеше и да одлука коју су тада донијели не може да се осуди и преиспитује. То је случај и са Србијом и Косовом, а ја, као и све моје колеге у Русији, сматрам га дијелом Србије и другог рјешења засад нема и не може бити, осим ако се са тим рјешењем не сложи Београд. Вријеме је показало да су раније одлуке биле погрешне. А то што сада покушавају додатно да ограниче права преосталог српског становништва на територији Косова, што покушавају да манипулишу изборним процесима, што се својски труде да ставове албанског становништва на Косову прикажу као једине могуће, једине постојеће и једине легитимне — све то продубљује проблеме Косова. Не видим никакве перспективе за широко међународно признање Косова“, рекао је Косачов.

На питање новинарке како види значај два догађаја у односима Москве и Београда а то је потписивање споразума Србије и Евроазијске економске уније, а у децембру сусрет предсједника Путина и Вучића он је рекао да је евроазијска економска унија реалност савременог свијета и убрзано се развија а  нтересовање за сарадњу са њом само расте. Вјерујем да ће Србија имати чиме да се похвали свом народу када сви ти планови буду реализовани. За Србију ће то значити и стицање нових тржишта и могућност нових инвестиција и, у том смислу, је на правом путу. Нема сумње да ће нам доказивати да за Србију нема другог пута осим на Запад, али све је то лаж и обмана. Свијет је многостран и у њему увијек постоји алтернатива.” Додао је да зна да су између предсједника Путина и Вучића успостављени веома добри и блиски односи и повјерење, а посјета предсједника Вучића у децембру ће бити још једна важна етапа на том путу. „Јасно је да умногоме у центру пажње треба да буде тема Косова и што се тиче статуса и што се тиче заштите права људи и осигурања политичких и демократских процеса. Не сумњам да ће Русија, као и до сада, изразити одлучну подршку позицији коју по питању Косова заступа Србија“, заључио је Косачов. 


Фронтал
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog