Društvo

Izvještaj Svjetske banke: Hrvatska druga u EU po emigraciji

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Sjeverne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope.

Hrvatska, poslije Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izveštaj Svjetske banke pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji".

U izvještaju se navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije. Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i Istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak. 

Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji. U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego u tim zemljama, ali je i dalje značajno visok - oko 27 odsto.

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Sjeverne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope. Udio imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u posljednje četiri decenije. Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Savjeta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom dijelu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udio imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svjetskog prosjeka.

 

Izvor: b92

 

 

Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog