Region

"Ide li vam to na živce": Zadranin ponovo prepravio grafit "Ubi Srbina"

Jure Zubčić ima 28 godina i živi u Zadru. Javnosti je postao poznat kada je prošle godine prepravio grafit "Ubi Srbina".

Naime, početkom decembra prošle godine, vidio je u svom gradu na jednoj fasadi natpis „Ubi Srbina" i reagovao - na početak je dodao jedno obično „Lj", dok je od ustaškog simbola nastao „smajli".

Jure je ponovo prepravio jedan takav grafit koji je osvanuo u njegovom gradu. Na svom tviter nalogu objavio je slike grafita uz tekst:

"Da, opet sam prepravio grafit.

Ide li vam to na živce? E pa baš mi je drago. Mislite da nište drugo ni ne znam? E pa baš mi je drago. Mislite da sam budala što se izlažem realnoj opasnosti? E pa baš mi je drago da tako mislite.

Jer dok god sam vam ja problem. Dok god vam ja idem na živce. Dok god mene smatrate luđakom radi prepravljanja grafita. Dotad naše društvo ima problem. Jer ne idu vam na živce naši sugrađani koji anonimno pišu ove grafite!? O njima ništa? Nisu vam izazvali reakciju? Oni vas ne živciraju? Oni nisu problem? Zapitajte se tko vas i zašto vas živcira.

I da, slobodno ponovno svedite priču na rat, na ustaše, na partizane. Nisu autorima problem ni srbi, ni ustaše, ni partizani. Oni su sami sebi problem. Koja je to bolesna zadovoljština kad napišeš grafit koja poziva na ubijanje bilo koga? Što sve u životu možeš korisnog za sebe napraviti i za svoju okolinu, a ti se odlučiš pozivat na ubijanje?

Shvaćaš li, autoru, da te filaju mržnjom, da se ne baviš svojim životom? Što će ti donijeti mržnja prema bilo kojoj nacionalnosti? Bolji posao? Bolje obrazovanje? Bolje zdravstvo?

Ajmo sad dogovor, svi u svom okruženju poljubite srpkinju ili srbina. I nemojte mi s tim srbi su ovakvi, hrvati su onakvi. Među svima ima ljudi i onih koji to nisu."


 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog