Svijet

Postignut dogovor o Bregzitu

Dogovor o Bregzitu postignut je između pregovaračkih timova Velike Britanije i EU prije sastanka evropskih lidera u Briselu.

Dvije strane rade na pravnom tekstu sporazuma, ali za to će trebati odobrenje i britanskog i evropskog parlamenta, prenosi Bi-Bi-Si.

Premijer Boris Johnson napisao je na tviter nalogu: "Imamo sjajan novi sporazum koji vraća kontrolu..."

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker napisao je na Tviteru da je to "fer i balansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo koji svjedoči o posvećenosti pronalaženju rješenja".

I Junker i Džonson su pozvali svoje parlamente da podrže sporazum.

Najveća prepreka za postizanje dogovora o Bregzitu, PDV, savladana je tako što će se u Sjevernoj Irskoj, kao dijelu Velike Britanije, primjenjivati Zakon o PDV-u Evropske unije.

Odgovornost za prikupljanje PDV-a i akciza je na vlastima Velike Britanije.

Dogovoren je i poseban status za određene robe. Zvanični London dobio je ovlaštenje da može iskoristiti odredbe Zakona o PDV-u Irske, koji ima niže stope, te da odobri njihovu primjenu u Sjevernoj Irskoj.

Sve probleme koji se pojave tokom realizacije dogovora rješavaće zajednički komitet EU - Velika Britanija.

Lider opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin odmah je objavio izjavu za javnost u kojoj je odbacio postignuti dogovor.

"Iz onoga što smo do sada uspjeli saznati, izgleda da je premijer napravio gori sporazum nego njegova prethodnica Tereza Mej, a koji je ogromnom većinom odbačen", napisao je Korbin a prenosi Gardian.

 

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog