EU integracije BiH

80 djevojaka iz cijele BiH na hakatonu u organizaciji EU u BiH i UN inicijative „IT Girls“

U sklopu obilježavanja EU sedmice kodiranja i sa ciljem promovisanja većeg učešća žena u digitalnom sektoru, Evropska unija u BiH i UN inicijativa „IT Girls“ su organizovali hakaton na kojem se danas takmiči više od 80 mladih djevojaka iz cijele BiH. Događaj su otvorili zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH, Khaldoun Sinno i rezidentna koordinatorka UN-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Učesnice hakatona raspoređene su u 18 timova i takmičiće se za najbolju ideju i rješenje za različite probleme u njihovim lokalnim zajednicama (zagađenost, javni prevoz..). Pobjedničkom timu će biti pružena profesionalna podrška kako bi svoju ideju pretvorio u pretvorio u prototip koji bi se dalje mogao predstaviti potencijalnim investitorima.

„Jako mi je drago što sam danas ovdje sa vama kao predstavnik Evropske unije, a posebno sam sretan što sam ovdje zato što sam otac tri djevojčice. Ono što ćemo zapravo pokušati da uradimo tokom ova dva dana, dakle danas i sutra, jeste da okupimo djevojčice iz BiH, da bismo povećali njihove digitalne vještine“, rekao je zamjenik šefa delegacije.


On je istakao da je sektor informatičke tehnologije u velikom porastu od 2010. godine u BiH, međutim da istovremeno samo jedna četvrtina radne snage u sektoru informatičke tehnologije u BiH čine žene.

„Ovo je evropska sedmica programiranja i širom Evrope održavaju se različiti događaji u okviru te sedmice. Ovdje takođe to radimo, i postavljamo različita pitanja, na primjer kakva je budućnost djevojaka u sektoru informatičke tehnologije, i želimo njegovati to u BiH“, dodao je on.

Zaključio je da im je drago što sarađuju sa inicijativom „IT Girls“, dakle djevojkama u informatičkoj tehnologiji, i da jedva čekaju da vide koji će biti pobjednički tim.

Rezidentna koordinatorka UN-a u BiH Sezin Sinanoglu je rekla da danas slavimo prisustvo žena u digitalnoj tehnologiji i da nažalost u svijetu žene nisu dovoljno zastupljene u ovoj oblasti, nema ih dovoljno ni na radnim mjestima ali ni u školama gdje se uči informatička tehnologija.


„Sa ovim događajem želimo da povećamo njihove aspiracije i želje da učestvuju u novom digitalnom dobu. Želimo ih inspirisati da uče digitalnu tehnologiju i da se opredijele  za zanimanje u toj oblasti. Mi to ovdje radimo kao predstavnici UN-a, i želim istaći da će ovaj hakaton biti posebno uzbudljiv jer ćemo vidjeti kako se djevojke snalaze u digitalnoj tehnologiji i kakvo je njihovo rješenje za globalne probleme kao što su zaštita okoline i socijalni aktivizam.“


Ona je na uvodnom obraćanju rekla da je najvažnije da žene pružaju podršku jedna drugoj, čak i kada je u pitanju međusobno takmičenje. „Takmičenje ne znači da ne možete prepoznati uspjeh druge žene. Budite njihova najveća podrška. One to zaslužuju. One to trebaju, jer će naići na dosta prepreka koje će muškarci lako zaobići. Ja računam na vas, da vjerujete u sebe, da podržavate jedni druge, i da se nakon svakog uspjeha potapšete po ramenu i ohrabrite sebe jer ste uspjeli.“

Učesnica hakatona iz Istočnog Sarajeva Ana Mirjana Vlačić (17 godina) sa svojim timom „Girls Power“ se prijavila da bi, kako ističe, naučila neke nove stvari u digitalnoj tehnologiji ali i da bi se družila sa ostalim djevojčicama iz BiH. „Naša želja je da pokažemo koliko su ljudi iz BiH humani i da predstavimo aplikaciju koja će motivisati ljude da poklanjaju svoje stvari koje njima nisu potrebne. Naša očekivanja su da naučimo nešto što ćemo moći da iskoristimo u budućnosti ukoliko odlučimo da se neka od nas bavi programiranjem“ zaključila je ona.



Frontal/Dajana Mičeta

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog