Vijesti

Planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva

"Ministarstvo bezbjednosti BiH već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da osiguraju adekvatnu lokaciju na kojoj bi se napravio novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području USK", navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.

U saopštenju se navodi da lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu. 

"I dalje očekujemo da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo bezbjednosti BiH sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje", stoji u saopštenju Ministarstva bezbjednosti BiH.

Istakli su i da je, prije nadolazeće zime, planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata.

Istovremeno, opredjeljenje institucija Bosne i Hercegovine je jačanje zaštite istočne granice, kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata, a takođe BiH ne želi da postane tzv. „hot spot“ za migrante čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje Evropske unije.  

 

Frontal

 

Blog