Region

Više od 2.400 vojnika na vježbi povodom 75 godina od oslobođenja Beograda

Više od 2.400 pripadnika Vojske Srbije pokazaće svoje sposobnosti u vježbi "Sloboda 2019" koja će danas biti izvedena na batajničkom aerodromu povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Na aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", u prikazu sposobnosti učestvovaće i 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema, kao i oko 25 vazduhoplova, najavljeno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U letačkom dijelu programa učestvovaće avioni "mig 29", "orao" i "super galeb", te helikopteri "Mi 8", "Mi 17", "H-145 M", "gama" i "gazela".

Biće predstavljena i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije - "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija", "PASARS", bespilotne letelice i druga sredstva.

Defileu pješadijskog, motorizovanog i vazduhoplovnog ešalona, prethodiće prikaz sposobnosti dijela specijalnih i jedinica Vojske Srbije opremljenih po konceptu "1.500 plus" i doniranim sredstvima iz Rusije.

Pješadijski ešalon činiće 13 podešalona, među kojima će biti i podešaloni kadeta Vojne akademije Srbije, vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojnih veterana.

Predstaviće se i modernizovana oklopno-izviđačka vozila "BRDM-2MS" iz donacije Ruske Federacije, kao i borbena vozila "lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojnopolicijska borbena vozila.

Današnjoj vježbi prisustvovaće i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

Izvor: ATV
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog