Vijesti

Do kraja okotobra preseljenje carinskog terminala iz centra Gradiške

Preseljenje carinskog terminala iz centra Gradiške na novu lokaciju na auto-putu Banjaluka-Gradiška biće obavljeno do kraja oktobra, rečeno je Srni u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da je sve već spremno za preseljenje, izuzev fizičkog preseljenja carinske službe i špeditera.

- Efekti su višestruki - od boljih uslova za rad carinske službe, špeditere i prevoznike do smanjenja gužvi u Gradišci, bržeg protoka saobraćaja i niza drugih pogodnosti. To će rasteretiti Gradišku, jer neće biti potrebe da centar grada bude konstanto blokiran velikim brojem kamiona koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada - naglasio je Kovačević.

Granični prelaz i novi carinski terminal Gradiška trenutno se nalazi u centru grada zbog čega se stvara velika gužva, posebno zato što je to jedini prelaz na sjeveru BiH koji ima sve potrebne inspekcijske kontrole za promet svih vrsta robe, uključujući i robu životinjskog i biljnog porijekla.

Novi granični prelaz i carinski terminal Gradiška izgrađen je na trasi auto-puta Banjaluka - Gradiška i na njemu će uskoro biti omogućeno carinjenje i špediterski poslovi.

- Onog trenutka kada bude završen i pušten u saobraćaj novi most preko rijeke Save kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad - istakao je Kovačević.

Izgradnja novog carinskog terminala i graničnog prelaza Gradiška počela je 2014. godine, a u njega je UIO uložila 24 miliona KM.

Carinski terminal i granični prelaz prostire se na površini od 110.000 metara kvadratnih, a nakon završetka radova pribavljena je i upotrebna dozvola.

U sklopu novog carinskog terminala i prelaza nalaze se centralni objekat carine i granične policije, objekti za kontrolu putnika i teretnog saobraćaja na izlazu iz BiH, detaljan pregled vozila, fitosanitarne inspekcije, veterinarske inspekcije i carinske ispostave, te špediterski blok i kontrolne kabine.

Carinski terminal raspolaže sa 120 parking mjesta za teretna i 100 parking mjesta za putnička vozila.

Na novom carinskom terminalu i prelazu nalazi se i restoran, te javni toaleti.

Kamen temeljac za most na Savi kod Gradiške položen je 11. oktobra, a rok za izgradnju je 30 mjeseci.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog