Svijet

Путин и Ердоган пронашли "судбоносно рјешење" за ситуацију у Сирији

Tурска војна операција се наставља у појасу од 32 километра од сиријске границе, одакле курдске снаге треба да се повуку у року од 150 сати. У граничном подручју, од сутра ће патролирати турскa војскa и рускa полицијa, договорили су у Сочију предсједници Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Састанак Путина и Ердогана одржан је неколико сати прије истека договора о прекиду ватре на сјеверу Сирије и трајао је више од шест сати.

Двојица предсједника саопштили су да су пронашли судбоносно рјешење за ситуацију на сиријско-турској граници.

Према договору, турска војна операција се наставља у ограниченом дијелу 32 километра од сиријске границе, навео је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Такође, курдске снаге у Сирији треба да се у року од 150 сати повуку на 30 километара од границе са Турском и напусте градове Тел Рифат и Манбиџ.

Појасом од 10 километара од границе, од поноћи 23. октобра, патролираће јединице турске војске и руске полиције.

Ердоган је изјавио да је са Русијом постигнут историјски договор о сиријским избјеглицама, и да охрабрује деескалацију ситуације у региону.

Путин је поновио да све стране војне силе морају да напусте Сирију, како би се очувао територијални интегритет те земље, а да сиријска влада и Курди треба да преговарају.

"Важно је да терористи Исламске државе, које држе курдске војне снаге, а који покушавају да побјегну, не искористе турску офанзиву. Дугорочна стабилност у Сирији могућа је само ако се поштују њен суверенитет и територијални интегритет", поручио је Путин.

Споразум Турске и Русије услиједио је одмах пошто су курдске снаге објавиле да су се повукле из области на сјевероистоку Сирије, за коју је Анкара тражила да буде очишћена од курдских бораца.

 

Извор: РТС 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog