Svijet

Izvjesno odlaganje Bregzita za 31. januar

Britanski premijer Boris Džonson pobedio je u jednom glasanju u Parlamentu, a izgubio u drugom, što ga je primaklo cilju o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije i istovremeno udaljilo od planiranog termina izlaska – 31. oktobra.

Prvi put od 2016. godine kada su Britanci na referendumu odlučili da napuste Evropsku uniju, poslanici britanskog parlamenta izglasali su plan Bregzita, podržavši 329:299 prijedlog zakona o sporazumu o sprovođenju Bregzita koji je Džonson prošle nedjelje postigao sa EU.

Ali, nekoliko minuta kasnije poslanici su odbili Džonsonov zahtjev za ubrzano razmatranje pojedinosti i usvajanje prijedloga tog zakona, rekavši da im treba više vremena. To glasanje je završeno rezultatom 322:308 protiv Vlade.

Džonson je na to odgovorio tako što je povukao prijedlog zakona iz procedure iako je njegov cilj bio da se do četvrtka usvoji taj prijedlog kako bi Velika Britanija Evropsku uniju napustila do zadatog roka.

Kako je postalo izvjesno da se to do 31. oktobra neće dogoditi, Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da će pozvati preostalih 27 članica Evropske unije da odobre još jedno odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU.

On je rekao da će predložiti pisanu proceduru za odlaganje Bregzita, ne navodeći detalje.

Portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva potvrdila je ranije da se Tusk o tom pitanju savjetovao sa predstavnicima drugih članica evropske zajednice.

Datum koji se pojavio u diplomatskim krugovima i o kojem pišu i mediji jeste 31. januar.

Sporazum o Bregzitu utvrđuje uslove odlaska Velike Britanije, uključujući mjere za održavanje otvorene granice između Sjeverne Irske i Irske – članice EU.

Takođe sadrži pravo državljana Velike Britanije i državljana zemalja EU – prvih koji žive na evropskoj teritoriji, a drugih koji žive na britanskoj, da nastave život kao sada.

Predviđa i višemilionske isplate Velike Britanije da bi ispunila svoje finansijske obaveze prema EU.

Ali, sporazum ne utvrđuje pojedinosti budućih odnosa Velike Britanije i EU, već, umjesto toga, potvrđuje da će prelazni period trajati najmanje do kraja 2020. godine i vjerovatno 2022. godine. Do tada će odnosi ostati “zamrznuti”, kakvi su sada, dok se ne uspostavi novi stalni odnos.

Upravo zbog toga je za Britance bolja opcija da Bregzit bude odložen za početak naredne godine, nego da se iz Evropske unije izađe 31. oktobra, jer u tom slučaju prelaznog perioda od dvije godine neće biti.

 

Izvor: Nedeljnik

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog