Kultura

Spektakularan koncert Kusturice i "No smoking orkestra" u sjedištu Uneska (VIDEO)

Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“ održali su sinoć u prepunoj sali u sjedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz cijelog svijeta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

Donijeli su specifičan zvuk — kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mješavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

Tako je „No smoking orkestra“ u sjedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da muzika tog benda demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

U Unesku se čula muzika iz filmova „Život je čudo“, „Crna mačka, bijeli mačor“, „Andergraund“, ali i stvari sa albuma „Unca unca“, „Kor diplomatik“...

Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

Proslavljeni reditelj je sve vrijeme komunicirao sa publikom koju je pozvao da pjeva sa njim, posebno tokom izvođenja pjesme „Fuck you MTV“, za koju je rekao da je borba „No smoking orkestra“ protiv globalizacije.

„Da li ste saglasni?”, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala „Fuck you MTV“.

Kusturica je primijetio da se publika na početku pjesme ponašala „vrlo diplomatski“, ali da je ubrzo popustila.

Ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim naslijeđem Srbije.

Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

Koncert je dio aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića. Prije koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturoloških različitosti.


 


Izvor: sputniknews
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog