Svijet

Pronađena crkva iz 6. vijeka u blizini Jerusalima posvećena "nepoznatom mučeniku" (FOTO)

Iskopavanja u gradu Beit Šemeš, 30 km zapadno od Jerusalima, otkrili su crkvu iz perioda Vizantije posvećenu 'slavnom mučeniku'.

Arheolozi su otkrili nevjerovatno dobro očuvane relikvije crkve iz šestog vijeka u Izraelu. Smatra se da su ga koristili hodočasnici koji putuju svetim krajem sve dok nije napušten u sedmom vijeku, piše Dejli Mejl.

Mozaici u crkvi prikazuju teme iz prirode, poput lišća, ptica i voća, natpise na grčkom kao i geometrijske elemente, saopštila je Izraelska uprava za starine koja je izvršila iskopavanje.


Izgradnja crkve započela je za vrijeme vladavine cara Justinijana, koji je vladao između 527-565., uz kapelu koju je kasnije dodao car Tiberije II Konstantin i uz rijetku financijsku podršku od njega, navodi se u saopštenju.

Pronađena je i podzemna kripta ispod glavnog dijela crkve i vjeruje se da je u njoj bio zakopan mučenik kome je posvećena crkva.


Crkva je bila posvećena 'slavnom mučeniku', čiji je identitet ostao nepoznat istraživačima koji rade na pronalasku posljednje tri godine.

Ali "iznimno bogatstvo strukture i njezini natpisi govore o tome da je ta osoba bila veoma važna", rekao je Benjamin Storhan, koji rukovodi iskopavanjem.

Takođe pronađeno je i ono za što smatraju da je "najpotpunija kolekcija vizantijskih staklenih prozora i svjetiljki ikada pronađena na jednom lokalitetu u Izraelu."


Svoju lokaciju u blizini Jerusalima Crkva posvećena slavnom mučeniku najvjerojatnije je bila značajno hodočasničko mjesto za hrišćane na putu do Svetog grada, navodi Biblijski muzej u Jerusalimu.

Pronađeni su brojni dobro očuvani arhitektonski objekti, uključujući mramorno stubno postolje ukrašeno krstovima i mramornim prozorima.

 

Frontal

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog