Kultura

Predstavljena monografija "100 Šantićevih večeri"

U okviru 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru je u subotu predstavljena monografija „100 Šantićevih večeri poezije“ u kojoj je autor Radivoje Krulj kroz dokumete, zapise, govore, fotografije i faksimile prikazao stogodišnji kontinuitet kulturne manifestacije koja se u čast velikog pjesnika Alekse Šantića organizuje od 1920. godine.

Sveštenik Radivoje Krulj u dva navrata bio je predsjednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar koje je organizator Šantićevih večeri poezije u Mostaru i koje čuva sjećanje na lik i djelo Šantića.


Govoreći o tome kako je nastala monografija, Krulj je kazao da je sakupljao sve na šta je naišao o Šantiću. “Zašto o Šantiću? Zato što smo mi ovdje u Mostaru u procesu obnove i želimo da taj ‘šantićevski duh’ prenesemo u svaki segment našeg života. Aleksa Šantić je simbol ovog grada. Čitav njegov život je i život ovih Večeri, sve od 1920. godine, ali i ovog grada, i naše zajednice. Sve od njegovog krštenja u Staroj crkvi, opjela u Sabornoj crkvi i svakog njegovog koraka i njegovog duha od Brankovca do Ilića i Cima, od juga do sjevera, je i naš put. On je jasno opjevao taj put-put bogočovjeka. Zato je važno da kažemo da svjedočimo ‘Šantićev duh’, te kroz to i našu budućnost u ovom gradu i budućnost našeg grada“, naglasio je Krulj u obraćanju.

Krulj se na predstavljanju zahvalio vrijednoj ekipi ljudi koja je proteklih pet-šest godina marljivo radila na prikupljanju materijala za monografiju, dodavši kako je taj rad ponekad podsjećao na arheološko istraživanje.

“Kada smo našli novine „Narodno jedinstvo“ i čitav program prvih Šantićevih večeri iz 1920. našoj sreći nije bilo kraja. Kada istražujete obradujete se nekim stvarima na koje naiđete, poput plakata iz 1944. godine“, kazao je Krulj.

Posebnu zahvalnost uputio je Zlatku Serdareviću koji mu je pružio veliku pomoć u prikupljanju dokumentarne građe.

Novinar i publicista Zlatko Serdarević naglasio je da sa ovom monografijom padaju sve nedoumice o tome od kada postoje Šatićeve večeri i koje su po redu, jer su u njoj obuhvaćeni svi sadržaji i monografija cjelovito i argumentovano prikazuje sve što je priređivano u čast Alekse Šantića.

Serdarević je naveo da je monografija od velikog značaja za cjelokupnu mostarsku kulturu te da će predstavljati polaznu osnovu za sva buduća istraživanja o Aleksi Šantiću.

“Obuhvaćeni su svi sadržaji bez obzira kako se oni nazivali i kojim povodom bili. Imali smo jedne Šantićeve večeri u jednom periodu, ali i druge Šantićeve u drugom periodu, svaki društveni sistem je anulirao onaj prethodni. Sada smo dobili knjigu koja cjelovito prikazuje sve ono što je priređivano vezano za Aleksu Šantića“, rekao je Serdarević.

Recenzent monografije, istoričar Vuk Bačanović naglasio je da je ova monografija važan istorijski dokument i da je velika vrijednost u tome što Krulj o Šantiću progovara iz perspektiva raznih perioda.

“Šantićev duh je univerzalni i živ, to je duh „svečovjeka“ koji ujedinjuje sve ono što je i ljudsko i nacionalno. Možemo govoriti o Šantiću kao čovjeku „sveidentiteta“, onoga koji sve ljude u svim periodima, i onim ružnim, i onim lijepim, uvezuje, te pruža neku vrstu katarze. Kroz ovu knjigu možemo svim tužnim dušama iz njegovih pjesama i njemu samome pružiti utjehu: evo nas, tu smo, nismo umrli i opet govorimo o njemu“, naveo je Bačanović.


O monografiji su govorili i Danijela Jelić, Josip Muselimović, Goran Sudar i Irvin Gorančić, a nastupila je i etno grupa “Dar“.

Na predstavljanju koje je održano u hotelu “Mostar“ prisustvovao je veliki broj građana Mostara, konzul Srbije u Mostaru, te predstavnici vjerskih zajednica, akademske zajednice i vlasti.

 

Izvor: toppotra.info

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog