Zanimljivosti

London će postati prvi nacionalni park na svijetu?!

Šta vaš grad radi na tome da učini sredinu u kojoj živite čistijom i zdravijom? To je pitanje koje postavlja svjetski ekonomski forum u kratkom videu o Londonu, koji želi da postane prvi grad nacionalni park. Kako to rade gradske vlasti u Londonu koji ima skoro skoro 9 miliona stanovnika?

London planira da postane prvi grad - nacionalni park na svijetu, dajući prirodi centralno mjesto u urbanom životu. U jednom od projekata od stanovnika se traži da sve betonirane površine ozelene, tako što će na prilazima kućama i zgradama posaditi biljke ili zamijeniti podne obloge na terasama i u dvorištima travom.

Od stanovnika Londona traži se i da naprave male rupe u žičanim ogradama što će omogućiti neometano kretanje ježevima.

Ima i drugih, većih projekata u Londonu. Gradonačelnik planira da za 10 odsto poveća pokrivenost grada krošnjama drveća i pretvori više od polovine grada u zelene površine do 2050. godine. Da bi to postigao, London mora da prevaziđe velike prepreke.

Do 2040. godine broj stanovnika porašće za dva miliona, a izgradnja novih zgrada može da bude opasnost za prirodu. Neki projekti već se uklapaju u borbu za zaštitu prirode. Na Vest endu za pet godina, napravljena su 64 zelena krova na stambenim zgradama, što je smanjilo temperaturu i upilo veliki dio padavina.

 


Izvor: b92

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog