Politika

Dodik prenio Hanu da je za saradnju na EU putu, ali ne i za članstvo u NATO

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić prisustvovali su u Briselu oproštajnoj večeri koju je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini. Prethodno su razgovarali sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom.

Srpski član Predsjedništva BiH ponovio je da o putu u Evropsku uniju postoji konsenzus, ali da o putu za NATO nema potrebe da se razgovara.

Postoji konsenzus oko evropskih integracija. Sigurno ne postoji konsenzus oko NATO integracija. Mislim da ovdje u Evropskoj komisiji to i razumiju, ali ostaje problem partnera u Sarajevu koji žele da uslovljavanjem rješavaju pitanje funkcionisanja vlasti - izjavio je Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da na sastanku sa evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju nije bilo važnih zaključaka niti obavezujućih stavki za BiH.

Komšić i Džaferović naglasili su da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je Dodik istakao da je za saradnju samo na evropskom putu.

Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju - naglasio je Dodik za RTRS.

BiH za EU; Prioritet ekonomski razvoj


Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je na sastanku sa Hanom izražena zahvalnost za kontinuiranu podršku i posvećenost Evropske unije i njenih institucija evropskim integracijama BiH, kao i za napore da u prethodnom mandatu Evropske komisije BiH napravi značajne rezultate na putu ka EU.

U saopštenju se navodi da je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti na svim nivoima u BiH, ali i o kontinuiranoj i snažnoj opredijeljenosti BiH za evropske integracije.

Dodaje se da je tema susreta bila i regionalna saradnja u kontekstu pristupanja zemalja zapadnog Balkana evropskim integracijama, te odluka o odlaganju pregovora za pristup Albanije i Sjeverne Makedonije.

Istaknuto je da se potrebno fokusirati na ekonomski razvoj zapadnog Balkana, jačanje tržišta, jer je i ekonomski uticajniji i razvijeniji region poželjnjiji Evropskoj uniji.

Članovi Predsjedništva BiH poželjili su uspjeh Hahnu na novoj funkciji i izrazili nadu da će se evropski put BiH i zemalja regiona nastaviti.

 

 

Izvor: RTRS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog