Intervju

Maja Manojlović: Pjevanje je sport, ako želite da trajete morate da vježbate!

"A sada je došlo vrijeme za moju muziku koju želim da podijelim sa publikom...", kazala je u intervjuu za Frontal banjalučka pjevačica, vokalni pedagog i umjetnica Maja Manojlović koja je nedavno izdala svoj prvi singl "Ostani još". Sa Majom smo razgovarali o novom singlu, budućim planovima, muzici kao i njenoj dugogodišnjoj borbi da podigne svijest o potrebi da pjevači treniraju i njeguju svoj glas.

FRONTAL: „Ostani još" naziv je prvog samostalnog singla za koji je urađen i spot. Evo, par dana nakon promocije recite nam kakve su reakcije publike ali i koliko ste lično zadovoljni krajnjim rezultatom u koji je uložen veliki trud, ljubav i vrijeme?

MANOJLOVIĆ: Moji utisci se još uvijek sliježu. Još je sve svježe, ali za ovih par dana koliko je prošlo od promocije, reakcije publike su fenomenalne, bilo je veliko iščekivanje i interesovanje i prije samog objavljivanje singla, svi su nekako bili znatiželjni da čuju kakvu sam im to muzičku poslasticu pripremila, a moram priznati da mi je to mnogo značilo. Tada vidite da ljudi dobro reaguju na vas i to što radite. Sve u svemu ja sam prezadovoljna i presrećna, prvenstveno što sam uspjela realizovati i iznijeti ovako zahtevan muzički projekat. Zatim, presrećna sam što je publika prepoznala tačno onu emociju koja me vodila i fenomenalan je momenat kada nema potrebe da objašnjavate sebe i svoje emocije, jer je publika sve već osjetila. Svi nekako komentarišu da pjesma ima sjajan vajb.

FRONTAL: Imali ste sjajnu ekipu saradnika na novoj pjesmi i spotu, poput Darka Dmitrova, Sky Wikluha, Lazar Bogdanović i drugih. Kako je došlo do saradnje?

MANOJLOVIĆ: Iskrena da budem sve je bio nekako splet interesantnih okolnosti i što sam nekad bila na pravom mjestu u pravo vrijeme i sa pravim ljudima. 

Moje poznanstvo i saradnja sa Kaliopi me dovela do Darka Dimitrova, a do Đorđa aka Sky Wikkluha i Lazara Bogdanovića dovelo me moje poznanstvo sa Vukašinom iz Iriefm-a.

Tako da sam im jako zahvalna jer da nije bilo njih, naročito Vukašina, nisam sigurna u kojem pravcu bi to sve moglo otići i da li bi bilo dobro adresirano. Ovako, sve je urađeno tačno onako kako sam zamislila, a opet uz umjetnički pečat ovih sjajnih ljudi. Što bi rekli, moja ideja je odlično formatirana njihovim znanjem, sentibilitetom, vještinom i estetikom.

FRONTAL: Da li je ova pjesma najava za prvi samostalni album ili ćete po uzoru na današnje muzičare fokusirati se na izdavanje samo singlova?

MANOJLOVIĆ: Trenutno nisam u prilici da razmišljam o albumu. Album iziskuje ozbiljno vrijeme i ozbiljna ulaganja.

Za sad mi je u planu da objavljujem singlove, a kada dođe vrijeme za album, sigurno bih voljela da sve pjesme objedinim na jednom mjestu.

FRONTAL: Koga Maja Manojlović voli privatno da sluša?

MANOJLOVIĆ: Ima dosta toga, zavisi od raspoloženja. Evo trenutno, bend Letu Štuke.


FRONTAL: Kada ste prvi put osjetili da će muzika biti Vaš životni poziv?

MANOJLOVIĆ: Trenutak kada sam toga postala svjesna, je upis u Srednju Muzičku školu. Previše vi vremena i truda uložite u svoje školovanje, da biste to sve pustili, a opet morate imati neki cilj kojem težite.

Morate da otkrijete sebe i shvatite gdje se dobro osjećate, što to prije saznate, put do cilja je manje bolan. Moje školovanje na Akademiji i poslije,  mnogobrojni umjetnički angažmani i projekti su bili samo potvrda moje dobre intuicije i da sam na pravom mjestu.

A sada je došlo vrijeme za moju muziku koju želim da podijelim sa publikom. Mislim da imamo o čemu da pričamo uzajamno kroz muziku.

FRONTAL: Završili ste Akademiju umjetnosti u Banjoj Luci, odsjek Solo pjevanje i Etnomuzikologija. Nastupali ste sa kamernim ansamblom „Blecanto" sa ciljem promocije operske muzike, radili kao studijski muzičar. Koliko se Vaš pristup muzici promijenio od početka muzičke karijere pa do danas?

MANOJLOVIĆ: Promijenio se mnogo. Za početak kroz tih 15 i više godina bivstvovanja u muzici i edukaciji vi rastete i kao umjetnik i kao persona. Zatim vi dođete u tu ulogu predavača i to me je dosta oblikovalo u svakom smislu.

Koliko volim samoću i individualni rad, jer sam najsigurnija kad radim sama, u isto vrijeme jako cijenim timski rad i uživam i u tome.

Za to vrijeme sazrite i postanete sigurni u sebe, jer znanje je jedina stvar koju vam niko ne može oduzeti.

FRONTAL: Vi ste vokalni pedagog i radili ste sa brojnim pjevačima. Koliko je bitno podići svijest o tome da pjevači moraju da treniraju i njeguju svoj glas?

MANOJLOVIĆ: Ja se trudim i pričam na tu temu skoro 15 godina. Pjevanje je sport. Ako želite da trajete morate da vježbate. Ako želite da ste u kondiciji morate da vježbate. Pjevači se poprilično olako i neodgovorno odnose prema sebi i svom glasu i žive u zabludi sa mišlju da je talenat dovoljan i da vježbaju samo oni koji nešto ne znaju. Vrlo je jasno, želite da budete dobri u svom poslu i da postanete vještiji - morate da radite na svom glasu. Pored podizanja svijesti o važnosti pjevačke edukacije vrlo predano sam radila u saradnji sa KC Banjaluka i doktoricom Guzina - Golac i logopedima kroz stručna predavanja o prevenciji i tretmanu profesionalnog glasa. Moram spomenuti da sam ove godine u aprilu, po prvi put u našoj zemlji organizovala Svjetski dan glasa i zdravlja glasnica.


FRONTAL: 14 godina radite kao vokalni pedagog u školi pjevanja MaMa VOX, koju ste i osnovali. Koliko napora iziskuje vođenje škole i koliko Vas ispunjava rad sa djecom?

MANOJLOVIĆ: Ja svoj posao volim, i svaki napor je zapravo pravo ulaganje u posao. U svakom smislu.

Mene jako čini srećnom činjenica da ja utičem na svoje učenike, da ih oblikujem, mijenjam i da se njima ta promijena dopada.

Rad sa djecom, ali i odraslim polaznicima je uvijek inspirativan jer za svakoga od njih moram napraviti jedan autentičan, poseban, njima prihvatljiv način komunakacije i edukacije. Ne možete sa svima raditi na isti način.

Svakog dana kroz dijeljenje znanja, ja dobijam nova znanja i saznanja. Tako to ide.

FRONTAL: Škola pjevanja MaMa VOX je postigla velike uspjehe. Šta je to što biste posebno izdvojili i na šta ste do sada najviše ponosni?

MANOJLOVIĆ: Pored velikih uspjeha mojih učenika na raznim takmičenjima, njihovog ličnog rasta i razvoja, saradnje sa istaknutim umjetnicima i muzičarima iz naše zemlje i regiona, mnoštvo predivnih koncerata, projekata i nastupa, najponosnija sam na činjenicu da sam učinila da pjevanje i muziku zavole još više, da kroz ozbiljan pristup radu postaju pravi mali profesionalci i djeca sa dobrim muzičkim ukusom.

 

Autor: Danka Savić
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog