VIDEO

Gradina: Simbol Doboja i mamac za turiste (VIDEO)

Iznad Doboja se vijekovima uzdiže srednjovjekovno utvrđenje i simbol grada – tvrđava Gradina, koja je smještena iznad doline rijeke Bosne, a nasuprot ušću rijeke Spreče.

Prvi pisani dokument u kojem se pominje dobojska tvrđava datira iz 1415. godine.

Pretpostavlja se da tvrđava i varoš Doboj nastaju u XIII vijeku, premda je arheološkim istraživanjima utvrđen kontinuitet naseljavanja još od praistorije. Prvobitno utvrđenje izgradili su kraljevi iz dinastije Kotromanića. Turska, a zatim i austrijska vojna uprava daju tvrđavi današnji izgled.

Tvrđavu čine brojne zidine i nekoliko kula. Danas je objekat preuređen i obogaćen turističkim sadržajima. Tako na Dobojskoj tvrđavi možete doživjeti viteški doček, borbu vitezova, čas istorije, fotografisanje u replikama srednjovijekovnih kostima. Na utvrđenju se danas nalaze i etno kafeterija, suvenirnica, ljetna bašta, igralište za djecu i amfiteatar.

Danas je dobojsko utvrđenje kulturno-istorijski spomenik visoke vrijednosti koji svojom siluetom nameće obilježje savremenog grada. Dobojska tvrđava je prvo što zapadne za oko svima koji posjećuju ovaj grad, ali i veliki turistički potencijal, koji još nije dovoljno iskorišten.

Na Gradini postoje amfiteatar, na kojem se održavaju brojne kulturne i zabavne manifestacije, suvenirnica, te panoramski dvogled kojim je moguće vidjeti ljepotu i prirodno bogatstvo Doboja i okoline. Već nekoliko godina

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2005. godine graditeljska cjelina Stari grad Doboj, koju čine bedemi i kule starog grada Doboja i pokretno nasljeđe koje se nalazi u Muzeju u Doboju, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: SeeSrpska



Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog