Svijet

Kongres SAD-a priznao genocid nad Jermenima i razbjesnio Tursku

Predstavnički dom Kongresa SAD formalno je priznao genocid nad Jermenima, simboličnim glasanjem koje je razbjesnjelo Tursku u trenutku veoma loših odnosa dvije članice NATO-a.

To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici Kongresa.

Neobavezujuća rezolucija poziva na "sjećanje na genocid nad Jermenima" i "odbacivanje pokušaja (...) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima" kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv.

Ishod glasanja je propraćen aplauzima.

Turska je odmah reagovala i snažno osudila "politički čin lišen razuma, namijenjen isključivo armenskom lobiju i antiturskim grupama".

Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procjenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Njemačke i Austro-ugarske, tokom Prvog svjetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena. Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina "genocid" i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obje strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.

"Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer istorije Kongresa: varvarska djela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid", rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi. Prema procjenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porijekla.

 



Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog