Region

Dačić poručio Čitaku: "Nemojte da govorite tako o svojoj državi"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da sjednicama u UN-u prisustvuje sedam godina, i da se za to vrijeme situacija na Kosovu nije popravila

Dačić je dodao da obični građani, Srbi i nealbanci na Kosovu, ne smiju da budu taoci samovolje Prištine, nego da im se moraju omogućiti osnovna ljudska prava i prije postizanja sporazuma sa Beogradom.

"Briselski sporazum bio je rezultat teških pregovora i još težih odluka, ali i pokazatelj naše spremnosti na kompromis. Ta spremnost je i dalje dokazana implementacijom sporazuma sa naše strane. Upravo zbog toga s punim kredibilitetom mogu da kažem da ljudi na Kosovu i Metohiji ne smiju da budu taoci samovolje i jednostranih poteza Prištine kojima se onemogućava nastavak dijaloga. Želim da budem potpuno jasan, Srbija je spremna da razgovore nastavi već sutra, ukoliko se za to steknu uslovi", izjavio je Dačić, ističući da se postavlja pitanje ko je smislio uvođenje taksi, zbog čega su pregovori prekinuti i čime ih opravdavaju.

Dačić je rekao da već 22. put govori na sjednici tog tijela i da, nažalost, opet mora da konstatuje da se Srbima i nealbancima ne omogućuje život dostojan čovjeka i da su ljudska prava prestala da budu tema nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. 

Dačić je ukazao i na to da se od Srbije traži da prestane sa lobiranjem za povlačenje nezavisnosti Kosova, a da Priština, istovremeno radi u drugom smjeru, lobira za priznanje.

"Onda to tražite i od Prištine, a i vi prestanite da to radite. Neke velike sile članice Savjeta bezbjednosti su na svakoj sjednici tražile da se prizna Kosovo. Mi možda jesmo mali, ali nismo glupi", rekao je on.

Dačić je konstatovao kako sada ostaje nada da će Priština uvidjeti da bez Srbije ne može ništa da postigne i da će poslije formiranja nove kosovske vlade ukinuti takse i time omogućiti nastavak dijaloga.

"Nastavak epidemije laži koja stalno dolazi iz Prištine"

Dačić je upozorio i na dešavanja poslije izbora, kada je Priština u cilju ignorisanja izborne volje Srba "pribjegla ponovo izmišljenim incidentima, poput trovanja".

Dačić je naglasio da scene brojanja glasova pristiglih iz Srbije, "zaštitna odjela, skafanderi svemirskog tipa" kao iz forenzičkih tv-serija predstavljaju "nastavak epidemije laži" koja stalno dolazi iz Prištine.

"Ovakve očigledne manipulacije Prištine možda su mogle da prođu u prošlosti, ali očekujemo da je ovog puta međunarodna zajednica prozrela prave namjere Prištine i štetnost ovakvog ponašanja i da će u najmanju ruku to osuditi. Stvar je jasna ili je bilo ili nije bilo trovanja. Ljekari su utvrdili da nije bilo", naglasio je Dačić.

Navodeći kako Aljbin Kurti, "potencijalni premijer Kosova", koji tokom svog cjelokupnog političkog angažmana "neskriveno zastupa ideju Velike Albanije", posle izbora pokazao "da od te ideje nema namjeru da odustane".

"Nakon izbora (Kurti) u svojoj kancelariji prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mjestu ističe zastavu Albanije, bez zastave tzv. Kosova. Ovdje se postavlja jedno veoma ozbiljno pitanje: da li činjenica da su se pojedini diplomatski predstavnici fotografisali u ovakvom dekoru govori o tome da neki članovi međunarodne zajednice daju legitimitet ovim opasnim i destabilizujućim namjerama?", pitao je Dačić.

On je ukazao i na činjenicu da se na Kosovo vratilo 250 boraca ISIS-a sa sirijskog i drugih ratišta, što je ocijenio kao potencijalnu opasnost za cijelu Evropu.

Osvrćući se na ranije tvrdnje ambasadorice Kosova u SAD-u Vljore Čitaku kako Albanci nisu imali pravo da na Kosovu koriste svoj jezik, Dačić je zapitao kako je nije sramota da tako nešto govori, i pokazao izvod iz matične knjige rođenih iz 1990. godine, ispisan dvojezično - na srpskom i albanskom.

On je Čitaku pitao i zašto nije tražila otpust iz državljanstva Srbije, iako je to mogla, pa naveo i broj i datum kad je upisana u državljanstvo 1980. godine, kad je rođena. Pa nemojte da govorite tako o svojoj državi, "prekorio" je Dačić Vljoru Čitaku.

Dačić je, podsjećajući na dosadašnje akcije specijalnih jedinica kosovske policije ROSU na sjeveru Kosova, insistirao da je "od izuzetne važnosti striktno poštovanje dogovora postignutog prilikom sklapanja Briselskog sporazuma".

Uloga KFOR-a je da "djeluje kao presudni faktor odvraćanja da se takve ili slične akcije na preduzimaju jer mogu da izazovu dodatnu nestabilnost i potencijalnu spiralu nasilja koje se teško može kontrolisati", naglasio je Dačić.

On je upozorio i da "situacija na terenu i dalje nalaže aktivan angažman UNMIK-a", kao i drugih misija na Kosovu (EULEX, KFOR, OMIK), uz ocjenu da je njihova "uloga od izuzetne važnosti za ispunjavanje mandata definisanog Rezolucijom 1244 SB UN i od ključnog je značaja za fizičku bezbJednost i sudbinu mnogih" na Kosovu.

Dačić je posebno istakao "značaj poštovanja Rezolucije 1244 SB UN, kojom je potvrđen teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i koja je i dalje na snazi", kao i "pravni okvir koji je u skladu sa Rezolucijom", a uspostavio ga je UNMIK.

"Zbog svega toga jasno je da o Kosovu i Metohiji moramo da nastavimo da razgovaramo u Savjetu bezbjednosti", poručio je Dačić i svom izlaganju u sjedištu UN-a.

 


Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog