Banja Luka

Banjaluka: Gradsko jezgro dobija potpuno novi izgled

Na međunarodni konkurs za novi izgled centralne gradske zone prijavilo se dvoje arhitekata, a grad će ovim planom transformacije gradske jezgre dobiti novu Gospodsku ulicu, rekli su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da će grad dobiti novu Gospodsku ulicu, samo dosta veću od postojeće.

"Dobićemo novu Gospodsku ulicu, koja će biti dosta veća, ali ćemo se truditi da zadržimo isti ugođaj kao i u staroj Gospodskoj ulici", kazao je Stanarević.

Dodao je da su iz ovog odjeljenja dali smjernice kako ovaj prostor gradske jezgre, od stare autobuske stanice do sjedišta "Puteva RS", treba da izgleda.

"Očekujemo da se obrati posebna pažnja na vanjsko uređenja, odnosno na parter koji se nalazi između objekata. Dali smo smjernice da mora biti zelenih površina, vodenih površina kao i popločavanja", kazao je Stanarević.

Istakao je da će grad dobiti i novi gradski trg, na prostoru parkinga kod "Kraša", jer je, prema njegovim riječima, Trg Krajine prilično mali.

"Na 'Krašovom' parkingu dobićemo jednu trgovsku površinu, na kojoj će se održavati manifestacije. Banjaluka ima najmanji trg u centru, a sada ćemo dobiti drugi trg", objasnio je Stanarević.

Istakao je da je takođe planirana izgradnja spomenika Stepi Stepanoviću, kao i površina na kojoj će biti podignut spomenik palim borcima vojske RS.

"Na potezu do 'rupe' biće izgrađen niz stambeno-poslovnih objekata", objasnio je Stanarević.

Dodao je da su iznenađeni slabim odzivom na konkurs, koji je trebalo da bude zatvoren u ponoć, posebno ako se uzme u obzir da je na međunarodni konkurs za izgradnju mosta u Docu stigla 31 prijava.

"Možda je razlog zato što je u pitanju veći obuhvat poslova", rekao je Stanarević.

Konkurs za transformaciju jezgra grada, od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, raspisan je sredinom jula, a najbolji rad biće nagrađen  sa 24.000 evra.

Radove ocjenjuje konkursna komisija, u kojoj je, uz domaće stručnjake, i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizi.

 

Izvor: Nezavisne

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog