Republika Srpska

Vlada Srpske donijela odluku o organizovanju Penzijskog plana

Vlada Republike Srpske je donijela Odluku o organizovanju Penzijskog plana za sve zaposlene čije se plate finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

Evropski dobrovoljni penzijski fond pruža priliku građanima da preuzmu odgovornost za svoje prihode u starosti, dobrovoljno i u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Ovo je razlog zbog koga je Vlada Republike Srpske 18. jula 2019. godine donijela Odluku o organizovanju Penzijskog plana Vlade Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj: 64/19) za sve zaposlene čije se plate finansiraju iz budžeta Republike Srpske. 

Od 1. januara 2020. godine će svi radnici koji primaju platu iz budžeta Republike Srpske moći i da dobrovoljno štede za dodatnu penziju, tako što će im od Vlade dodatno biti uplaćeno 20 KM mjesečno a taj iznos neće uticati na njihova postojeća primanja. Svako od njih će, ako to želi, u skladu sa mogućnostima, moći i da uveća iznos uplate na lični račun u EPF-u.

Sve informacije o Evropskom dobrovoljnom penzijskom fondu dostupne su na web stranici www.epf.ba, u kategoriji NOVOSTI, kao i Facebook stranici EPF, a vijesti vezane za Penzijski plan Vlade Republike Srpske dostupne su na sljedećim linkvima: 

- 30.10.2019. U susret dobrovoljnoj štednji za dodatnu penziju

- 22.07.2019. Budžetski korisnici u Republici Srpskoj od 1. januara 2020. u sistemu dobrovoljnog penzijskog osiguranja

Evropski dobrovoljni penzijski fond sa radom je počeo krajem 2017. godine i tada je i zvanično zaživio treći stub penzijskog sistema u Republici Srpskoj. 

Svi poslodavci iz privatnog sektora u Republici Srpskoj još od kraja 2017. godine, imaju mogućnost organizovanja penzijskih planova za svoje zaposlene. Od 1. januara 2020. godine, ovu mogućnost će imati i zaposleni u javnom sektoru.

 

Frontal

 

 

Blog