Svijet

Rusija osigurala mogućnost gašenja interneta u cijeloj zemlji

Ruske vlasti osigurale su pravne mogućnosti gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Vlada namjerava stvoriti infrastrukturu za "suvereni" internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv vanjskih kibernetičkih napada.

Još veća cenzura?

Kritičari vide mjeru kao korak prema većoj cenzuri.

"Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitnog udruženja protiv cenzure Roskomsvoboda za dpa.

Dok su prethodno davaoci internetskih usluga djelovali pod slobodnotržišnim uslovima, sada ruska država može vršiti direktnu kontrolu, kaže Isavnin.

Ruski internetski saobraćaj usmjeravaće se putem čvorišta u zemlji, čija se infrastruktura tek treba izgraditi. Davaoci internetskih usluga moraju instalirati opremu potrebnu za uspješnu tranziciju.

Brojne stranice već su blokirane

Brojne internetske stranice opozicije već su blokirane u Rusiji. Hiljade ljudi protestvovale su protiv zakona koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Dmitrij Peskov, Putinov portparol, tvrdi kako se Rusija ne želi isključiti s interneta, već se priprema za mogućnost da joj Zapad isključi internet.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog