Region

Uz blagoslov Amfilohija krštena trans osoba u Hramu Hristovog Vaskrsenja

Trans osoba Vuk Adžić kršten je juče uz blagoslov Mitropolije-crnogorsko primorske i mitropolita Amfilohija u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Kako je kazala predsjednica Upravnog odbora LGBT Foruma Bojana Jokić, Adžić je kršten pod imenom Vuk i ako mu u ličnoj karti još uvijek stoji žensko ime.

“Vuk je trans momak koji još uvijek nije prošao kroz cjelokupnu tranziciju. Nema riječi kojom bih opisala ovaj osjećaj sreće i ponosa. Danas je hrišćanska ljubav prema čovjeku pobijedila sve razlike. Hvala Mitropoliji na raširenim rukama spremnim za zagrljaj za svu svoju djecu”, napisala je Jokić na svom Fejsbuk nalogu.

Adžić se krstio u crnogorskoj nošnji, a Jokić je kazala da je ovo prvi slučaj krštenja trans osobe koja nije prošla tranziciju.

“Država nije spremna da prihvati njegov identitet prije tranzicije već mu u svim dokumentima stoji žensko ime, a SPC jeste u krštenici mu piše Vuk”, dodala je Jokić.


Adžić je nedavno za medije ispričao svoju ispovijest o prebijanju na pragu njegove porodične kuće u selu Mateševo kod Kolašina. U intervjuu je tada istakao da je za njega “crkva je jedino mjesto gdje može da kažem da je na neki način bezbjedan.

“Pred Bogom slobodno i u crkvi sigurno”, poručio je Adžić.

 

Izvor: cdm.me 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog