Vijesti

Selo Lipa novi prihvatni centar za migrante, oštro se protivi Odbor za zaštitu prava Srba

Gradsko vijeće Bihaća podržalo je juče prijedlog da se na lokalitetu sela Lipa, udaljenom 22 kilometra od ovog grada, uspostavi novi prihvatni centar za migrante.

Podsjetimo, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, predložio je taj lokalitet, zbog toga što međunarodne organizacije odbijaju finansirati boravak migranata u prihvatnom centru Vučjak, a njegovo zatvaranje zvanično su zatražili i predstavnici Evropske unije u BiH. Fazlić kaže kako se radi o zemljištu površine od oko 50 dunuma koje u gradskom vlasništvu, čime se ispunjava dio zahtjeva međunarodnih organizacija. Priznaje kako tamo ne postoji nikakav čvrsti objekat, što je takođe jedan od zahtjeva, ali ističe da se vrlo lako na tom prostoru mogu uspostaviti montažni objekti u kojima bi boravili migranti. Prema njegovim riječima, lokacija je u neposrednoj blizini saobraćajnice koja povezuje Bihać i Bosanski Petrovac, a uz malo ulaganja na taj prostor se vrlo lako mogu dovesti struja i voda.

“Smatram kako je potrebno da donesemo ovakvu odluku, jer se od nas očekuje da predložimo novu lokaciju za migrantski centar. Mali su izgledi da se sve to realizira jer su potrebna ogromna ulaganja od oko 20 miliona evra, a jedino rješenje u ovome trenutku je da se Bihać rastereti tako što bi se dio migranata izmjestio u druge dijelove zemlje“, istakao je Fazlić.

O svemu konačni sud trebaju dati Operativna grupa za migrantsku krizu USK, Savjet ministara BiH i predstavnici međunarodnih organizacija.

Međutim, tom prijedlogu oštro se suprotstavio Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH koji je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv gradonačelnika Fazlića i predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihaća, Davora Župe, kako bi se onemogućilo izvršenje krivičnog djela sprečavanja povratka.

Predsjednik ovog odbora, Đorđe Radanović, kaže da od federalnog tužilaštva traže da bude ispitan Župa jer je zakazivanjem vanredne sjednice Gradskog vijeća započeo radnje koje mogu dovesti do krivičnog djela, kao i Fazlić koji je u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa.

“Obavještavamo javnost da je 250 prijeratnih stanovnika sela Lipa i okolnih sela, srpske nacionalnosti izrazilo želju da se vrate u selo Lipa, ali im nikada nisu obezbjeđeni osnovni preduslovi za povratak, struja i osnovni komunalni uslovi, navodi se u saopštenju pomenutog odbora. Takođe, naglašava se da jasno je da bi smještanjem migranata u selo koje je prije rata bilo etnički potpuno srpsko, kao i okolna sela Gorjevac, Dubovsko, Teočak i Suvaja Gornja, moglo doći do izvršenja krivičnog djela protivpravnog onemogućavanja povratka izbjeglih”, kazao je Radanović.

Podsjećamo da je Operativna grupa za migrantsku krizu ranije za budući prihvatni centar ponudila poljoprivrednu farmu u Medenom polju, nadomak Bosanskog Petrovca. Međutim, tome se protive lokalne vlasti i stanovništvo, kao i međunarodni donatori koji ne žele finansirati objekte u privatnom vlasništvu.

Ugovori s objektima Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana ističu polovinom novembra, a njihovi vlasnici su poručili kako nemaju namjeru da ih produžavaju.

Ukoliko se to desi takav scenario, preko 2000 migranata ostaće bez smještaja i moraće na ulicu.

Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter van der Auweraert, koji boravi na području Unsko sanskog kantona, rekao je kako se nada da će razum prevladati i da će migranti ostati u Miralu i Biri preko zime, jer bi njihovo izbacivanje dovelo do haotične situacije u kojoj bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.

U ovome trenutku najveći problem je šta sa više od 700 migranata koji borave u prihvatnom kampu Vučjak, čije zatvaranje su zvanično zatražili i predstavnici Evropske unije u BiH.

 


Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog