Kultura

Dodjelom 75 stipendija završene "Šantićeve večeri poezije"

Јubilarne 100. Šantićeve večeri poezije zatvorene su u Mostaru dodjelom 75 "Prosvjetinih" stipendija "Vladimir Ćorović" za osnovce, srednjoškolce i studente, kao i ozvaničenjem početka rada "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture".

Predsjednik Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović rekla je Srni sinoć na zatvaranju manifestacije da je Organizacioni odbor prezadovoljan kako je manifestacija protekla i kakve je odjeke i reakcije imala ne samo u BiH, već i u regionu.

Ona je navela da je od 6. oktobra do 6. novembra održano petnaest programa i to u svakom dijelu Mostara, a po jedno veče i u Nevesinju i Banjaluci.

Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej i vratili srpsku kulturu u Mostaru na mjesto koje zaslužuje - rekla je Šagovnovićeva.

Ona je istakla da se Šantićevim večerima poezije na dostojanstven način proslavljala lik i djelo velikog pjesnika, ali da je ova manifestacija postala i mjesto susreta.

Poslali smo pozitivne poruke iz Mostara saradnjom s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizovali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili sa tri teatarske kuće iz Mostara i Banjaluke, zatim izložbe koje smo organizovali s Hrvatskim domom herceg Stjepana Kosača, Centrom za kulturu i slično - ističe Šagovnovićeva.

Ona podsjeća da su jedno veče program priredili gimnazijalci Mostara i učenici Koledža ujedinjenog svijeta, te da su sklopljena prijateljstva među umjetnicima, među institucijama.

Predsjednik Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije rekla je da je kroz ovu manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova BiH i regiona, te na stotine posjetilaca.

Šagovnovićeva je istakla da su novac za stipendije prikupili Mostarci i Hercegovci rasuti širom svijeta koji su željeli pomoći nadarenu djecu Hercegovine.

Prema njenim riječima, "Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture", koja je otvorena završne večeri, ustvari je dopunska nastava koju SPKD "Prosvjeta" organizuje za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku.

U toku sinoćnjeg programa koji su pripremili učenici "`Prosvjetine` škole", koordinator za ovu školu sveštenik Duško Kojić predstavio je ciljeve i sistem rada, kao i nastavno osoblje.

Sveštenik Radivoje Krulj, koji je jedan od najzaslužnijih za program stipendiranja, stipendistima je poručio da ostanu istrajni u sticanju novih znanja, obrazovanju i usavršavanju, jer je znanje i obrazovanje jedini način da narodi, posebno tamo gdje su u manjini, ostanu i opstanu.

Tokom trajanja manifestacije održano je više pjesničkih večeri, predstavljanja knjiga, izložbi, priređena predstava o Šantiću pod nazivom "Što te nema", te izdata monografija "100 Šantićevih večeri".

Manifestacija je održana pod generalnim pokroviteljstvom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Izvor: Srna
Foto: Klix 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog