Svijet

U Moskvi obilježeno 78 godina od čuvene vojne parade održane 1941. (VIDEO)

U Rusiji se danas obilježava Dan oktobarske revolucije

Prije 78 godina, tačnije 7. novembra (25. oktobra po starom kalendaru) 1917. godine je tokom političkih događaja koji su se odvijali u tadašnjoj Rusiji u Petrogradu (od 1924. Lenjingrad, od 1991. Sankt Peterburg), svrgnuta privremena vlada i proglašena vlast Sovjeta radničkih i vojničkih poslanika.

Širom države prenos vlasti sa organa vlasti Privremene vlade na revolucionarne odbore i Sovjete odvijao se od  jeseni 1917. do proljeća 1918. godine.

Parada je 1941. imala veliki značaj za podizanje morala čitave zemlje. Ona je održana u jeku bitke za Moskvu, a neke jedinice su direktno sa parade otišle na front, čija je linija bila na svega nekoliko kilometara od glavnog grada Rusije.


Istorijska parada iz 1941. godine održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije. Bila je to najkraća parada u istoriji i trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika i cijelo sovjetsko rukovodstvo.

Nacisti su u tom periodu bili na svega 30 kilometara od Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela 16. oktobra.

Adolf Hitler je želio da osvoji Moskvu prije jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podijelili i svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i štampali pozivnice za proslavu.

Nacisti su bili pripremili i granit od kojeg su planirali da naprave spomenik Hitleru i postave ga na Crvenom trgu. Taj granit je danas izložen u zgradi glavne pošte u Moskvi.

S druge strane, sovjetske vlasti su organizovale istorijsku vojnu paradu kako bi podigli borbeni duh i poslali poruku da se Moskva neće predati. Bila je to najvažnija vijest u svijetu tog dana, jer je poruka da SSSR nije poražen bila važna za antifašističke pokrete u cijeloj Evropi.


Izvor: sputniknews.com

 

Blog