Republika Srpska

Novi pogon u TRB - i žene u proizvodnji naoružanja (FOTO)

Kompanija Tehnički remont Bratunac otvoriće sutra novi pogon za proizvodnju u koji je uloženo više od milion KM i zaposleno 26 radnica, rekao je generalni direktor kompanije Slavenko Ristić.

Prema njegovim riječima, novi proizvodni pogon je kompleks od tri objekta smještena na 3.000 metara kvadratnih u krugu kompanije u Bratuncu.

Ristić je istakao da je jedan objekat namijenjen za proizvodnju i montažu eksplozivnih materija u koji je postavljena linija za montažu minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova.

U drugom objektu je skladište eksplozivnih materija, a treći je namijenjen za skladištenje gotovih proizvoda.

Ristić je naveo da je trenutno primljeno 26 radnika koji su prošli sve potrebne obuke i dobili neophodne sertifikate za rad na ovim poslovima, a da je kapacitet radnih mjesta u procesu proizvodnje, odnosno montaže 35 radnika u jednoj smjeni.

U bliskoj budućnosti, a u zavisnosti od potrebe tržišta, planirano je uvođenje i druge smjene, te raspisivanje konkursa za prijem novih 30 radnika - rekao je on.



Ristić kaže da će sutra, kada se otvori pogon, prva grupa od 26 radnica početi sa radom, te da će njihov prvi posao biti montaža minobacačkih, artiljerijskih i raketnih upaljača, kao i njihovih sklopova i podsklopova za potrebe poznatog kupca sa kojim imaju zaključen ugovor.

Interesantno je da su svi novozaposleni - žene, a direktor TRB-a kaže da su odlučili da i ženama omoguće da rade u namjenskoj industriji, koja se tradicionalno veže za muškarce, te da je siguran da će odlično obavljati posao.



Smatram da su žene preciznije, posvećenije i opreznije u procesu montaže, ali i u radu sa osjetljivom materijom - rekao je Ristić.

Otvaranje novog pogona planirano je za sutra, na Mitrovdan, povodom obilježavanja slave kompanije.

 

Izvor: Srna

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog