Svijet

Emanuel Makron upozorava Evropu: NATO je na samrti!

Francuski predsjednik Emanuel Makron je u intervjuu za britanski Ekonomist (Economist) upozorio evropske zemlje da se više ne mogu oslanjati na Ameriku u odbrani zemalja članica NATO-a.

„Ono što trenutno doživljavamo je moždana smrt NATO-a“, izjavio je Makron. Evropa stoji na „ivici ponora“, kaže, i treba da počne strateški razmišljati o sebi kao geopolitičkoj sili; u suprotnom „više nećemo kontrolisati svoju sudbinu“.

Tokom jednosatnog intervjua, vođenog u njegovoj pozlaćenoj kancelariji u Elizejskoj palači u Parizu 21. oktobra, predsjednik Francuske je tvrdio da je krajnje vreme da se Evropa "probudi". 

Na pitanje da li vjeruje u efektivnost NATO-ovog člana 5, odnosno u ideju da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja od napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio:

"Ne znam. Ali šta će član 5 značiti sutra?"

Makron je u intervjuu za Ekonomist ocijenio da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku' zbog povratka džihadističkih ratnika, radi čega je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio na razgovor pozvati francuskog veleposlanika u toj zemlji.

Makron je komentarišući nedavno protivljenje proširenju Evropske unije na zapadni Balkan, i davanju zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, posebno izdvojio BiH nazivajući je tempiranom bombom.

 


Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog