Politika

Mostar: Završen sastanak delegacija HDZ i SDA

Na konferenciji za novinare nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je imao krajnje prijateljske razgovore sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

"Imali smo krajnje otvorene, prijateljske razgovore, koji svaki put prave novi korak ka optimizmu. Razgovarali smo o nekoliko tema o kojima ćemo nastaviti razgovarati", poručio je Čović te kazao kako je primarna suradnja dvije stranke kako bi se relaksirali odnosi i kad je u pitanju odnos dva naroda.

"Želimo da se to osjeti i na hijerarhiji i unutar ustroja i SDA i HDZ-a. Drugo pitanje je da što prije uspostavimo vlast na razini Bosne i Hercegovine, ali i uopće sve razine vlasti, da to što prije završimo i mislim da ćemo u Sarajevu o tome razgovarati kako bi mnoge teme pokušali staviti na sto", istakao je Čović.

"Zajednička ideja je da što prije uspostava vlasti na razini BiH možda nam daje prigodu i šansu da u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske Evropskom unijom, kad će ponovo na dnevnom redu biti kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, da bude i BiH na tom paketu, a jedina prepreka je upravo ta uspostava vlasti", dodao je.

Lider HDZ-a BiH je naveo i kako će stalno voditi razgovore u vezi sa tim kako bi svi predstavnici vlasti rješavali probleme i otklanjaju problematiku kako bi se ekonomsko stanje stabiliziralo.

"Dogovorili smo oko Izbornog zakona da želimo to rješavati i mislim da ćemo idući četvrtak imati zajedničke sastanke na tu temu. Iznijeli smo stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija u BiH i Suda u Strazburu i kad je u pitanju grad Mostar, Dom naroda i Predsjedništvo. Inače smo se obvezali da imamo jednu dinamiku naših osobnih razgovora", rekao je.

Istakao je i kako su on i Izetbegović imali desetek razgovora do sada te da stvaraju ambijent koji nudi jedno približavanje odnosa, a sve da BiH profunkcionira na svome euroatlanskom putu, ali i na unutarnjoj stabilnosti i da negativne trendove pokušaju usmjeriti u drugom smjeru, kako je naglasio.

Izetbegović: Dogovoren zajednički nastup SDA i HDZ na lokalnim izborima u onim mjestima gdje su Hrvati i Bošnjaci manjina

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, kazao je danas nakon sastanka s delegacijom Hrvatske demokratske zajednice u Mostaru da je na današnjem susretu dogovoren zajednički nastup ovih stranaka na lokalnim izborima u onim mjestima gdje su Hrvati i Bošnjaci manjina.

''Imali smo jedan dobar sastanak u dobroj atmosferi, dugo smo u koalicijama. Mislim da držimo stabilnost u BiH, nekad bude više hemije nekad manje što bi rekao gospodin Čović. Ovu atmosferu treba pretvoriti u jednu efikasniju saradnju. Mislim da uprkos krizi koja traje već godinu dana, za sada rezultati rada vlada nisu loši. U Bosni i Hercegovini sve napreduje od tri do pet posto. Broj zaposlenih je veći od hiljadu mjesečno, ali kriza će se početi osjećati. Pretvaramo Federaciju u veliko gradilište, ali ako ne bude novih kredita doći će usporavanja. SDA insistira da se imenovanje komisija ne veže za imenovanje novog Savjeta ministara. HDZ smatra da to nije moguće uraditi, ali evo o tome ćemo nastaviti da razgovaramo na zajedničkom Kolegiju koji će biti zakazan 14. ovog mjeseca'', poručio je on.

Potom je govorio o principima kompromisa naglasivši da nijedna strana kad je ANP u pitanju, ne može diktirati.

''HDZ ima stav da ANP nismo trebali vezati za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi. Tako da mislim da je izlaz u postizanju kompromisa i tu svi trebaju neki korak napraviti i da ne može nijedna strana diktirati. Da će biti više razumijevanja i da će se kompromis postići. Približavamo se tome da se definišu principi na Federalnom nivou. Da ima spremnosti na kompromis, to se danas osjetilo. Postoji jedna spremnost i mislim da će se u tom smijeru krenuti. Valja implementirati presude Ustavnog suda i presude Suda za ljudska prava'', dodao je lider SDA.

Na kraju obraćanja kazao je da je postignut dogovor o zajedničkom nastupu ovih stranaka u pojedinim sredinama na predstojećim lokalnim izborima.

''SDA je zainteresovana za rotiranje nekih ministarstva u Vladi Federacije, ohrabrićemo HDZ i SDA da formiraju novi saziv i da krenu u tom smjeru. I dogovorili smo se da na lokalnim izborima u opštinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, koordinišemo aktivnosti i da zajednički faktički nastupimo na lokalnim izborima'', poručio je Izetbegović.

 

Izvor: N1 
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog