Vijesti

Patrijarh Pavle dobija muzej u rodnom selu u Hrvatskoj

Crkva u rodnom selu patrijarha Pavla u Slavoniji bila je srušena 1991. godine, a sada je obnovljena i biće osveštana 16. novembra.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj podignuta je iz temelja jer je minirana i bila potpuno uništena za vrijeme rata.

Osveštanje novoizdrađenog hrama najavljeno je za 16. novembar i tada će biti obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a dolazak je potvrdio i srpski patrijarh Irinej i još 12 arhijereja.

Na rodnom placu nekadašnjeg srpskog patrijarha Pavla biće izgrađena kuća i to ista onakva u kakvoj je on rođen. Tu se već nalazi jedna kuća i ona će biti pretvorena u muzej, pored koga će se nalaziti konak i mala crkva posvećena preminulom patrijarhu Pavlu.

Obnova crkve trajala je 10 godina, a za osveštenje je izabran praznik Đurđic 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine. Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, a privrednik Milija Kostić, koji je kupio imanje, odlučio je da ga pokloni Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Uz pomoć starih fotografija i sjećanja mještana biće izgrađena kuća ista kao ona u kojoj je tada živio patrijarh Pavle.

Ideja je da prostrano imanje iskoriste kako bi napravili mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu i da se tu nalaze rodna kuća, crkvica, konak za prijem djece iz cijelog svijeta i park. Ovo mjesto su nekada naseljavali uglavnom Srbi, ali je danas mjesto pusto.


Izvor: b92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog