VIDEO

Ronilačka atrakcija u Indoneziji - 48 statua prirodne veličine na 4 m dubine (VIDEO)

Ostrva Gili u Indoneziji se smatraju jednim od najljepših ostrva na svijetu, a posebno najmanje od njih Gili Meno, koje osim ljepote nudi i eko-muzej savršen za ljubitelje ronjenja.

Ovo ostrvo je kao stvoreno za jednostavna uživanja. Bungalovi na plaži od bijelog peska, hladovina palmi, prozirno čista voda, zanimljiv morski svijet, kornjače, korali.

Ako ste pomislili kako ima mnogih mjesta s ovakvim opisom, dodajmo još jednu zanimljivost - statue oko ostrva Gili Meno.

Ovo nisu bilo kakve statue i ne nalaze se na uobičajenom mjestu, gdje bi svako mogao da ih primijeti. One se nalaze na četiri metra dubine, i ubrzo su postale prava ronilačka atrakcija.


Ovaj projekat se naziva „Nest“ (skrovište), započeo ga je ekološko ljetovalište BASK, a statue je izradio britanski skulptor Džejson Dekajres Tejlor, koji je napravio nekoliko podvodnih muzeja na Kanarskim ostrvima, u Meksiku, Grenadi, piše "Mad monkey".

Ovaj podvodni muzej nije napravljen da bi bio turistička atrakcija i u njemu se krije dublje značenje. Statue predstavljaju život i njegov neprestani tok i 48 statua prirodne veličine na svoj način predstavljaju upravo to na "morski način".

Statue su rađene po modelima realnih ljudi, a djeluje kao da su u vodi dugo, a ne par godina. Razlog tome je način na koji su napravljene. Potpuno neškodljive za okruženje, od neutralnih materijala koji ne da neće ugroziti morski svijet, nego će ga i privući.


Upravo to je razlog iz kojeg statue djeluju staro, postale su novi dom za korale i kornjače, kojih ima sve manje zbog ljudske nebrige i izazivanja zagađenja i klimatskih promjena, kao i prekomjernog ribolova.

Osim što će statue postati novi koralni grebeni i skrovište za morske životinje, stvaraoci projekta se nadaju da će oni koji su uživali u ovom muzeju biti ekološki osvešćeni i da će prenositi drugima važnost brige o prirodi.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog