BiH

89% Coca-Colinih proizvoda na bh. tržištu proizvodi se u BiH

Uz obilježavanje pet decenija od početka distribucije Coca-Colinih proizvoda na tržištu Bosne i Hercegovine, javnosti je predstavljen Izvještaj o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo u 2018. godini.

Drugi po redu lokalni Izvještaj prezentuje zajedničke uspjehe Coca-Cole i bh. društva u području održivosti, a odnosi se na dostignuća iz upravljanja energetskim resursima, vodom i recikliranjem otpada, podršku projektima u zajednici, brigu za okolinu, brigu za potrošače i kupce, te angažovanost i obuku zaposlenika.

Od ukupno 120 miliona litara bezalkoholnih pića koje Coca-Cola HBC B-H uvozi ili proizvodi za domaće tržište, 89% proizvodi se u Bosni i Hercegovini, a 68% ukupne nabavke (po troškovima) u 2018. godini otišlo je domaćim dobavljačima. 

Kroz ispunjenje ciljeva održivog poslovanja Coca-Cola HBC B-H nastoji neprekidno smanjivati direktan uticaj na okolinu koji ostvaruje vlastitim aktivnostima, a i indirektni uticaj koji se ostvaruje aktivnostima dobavljača i poslovnih partnera. Tako se količina otpada smanjila za 55% od 2010. godine, od iste godine je smanjena i potrošnja vode za 52%, a preko 95% otpada reciklirano je u 2018. godini. Ukupna količina ispuštene pročišćene vode smanjena je za 17,5% od 2014. godine.


Coca-Cola HBC B-H Sarajevo posebno je ponosna na činjenicu da je dvije godine unaprijed ispunila jedan od ciljeva održivog poslovanja Grupe za 2025. godinu: od 2018. godine preko 50% frižidera na domaćem tržištu su energetski efikasni rashladni uređaji. 

Coca-Cola je i dalje daleko najpopularniji proizvod kompanije, mada sa smanjenim udjelom u kategoriji gaziranih bezalkoholnih pića u posljednje tri godine (pad sa 63% u 2016. na 58% u 2018.). Ovo smanjenje odgovara sve većem udjelu pića bez kalorija Coca-Cola Zero, koji je porastao s nešto više od 2% u 2016. na preko 5,5% u 2018. godini.

S fokusom na to da se potrošačima ponudi što više željenih proizvoda, uključene su opcije s malo šećera i bez šećera, kroz kategorije i na širem rasponu ambalaže, a uz pružanje jasnih i transparentnih informacija potrošačima je omogućeno donošenje informisanih izbora.

Posebno se može uočiti napredak koji se tiče smanjenja ekološkog otiska kompanije: potrošnja energije tokom proizvodnje smanjena je za 26%, reciklirano 13% više otpada, potrošnja vode je smanjena za 52%, 55% manje generisanog otpada. 

U 2018. godini volumen proizvodnje porastao je za 13% u odnosu na 2017., dok se postotak korištenih materijala povećao za 17%. Coca-Cola će i u narednom periodu nastaviti raditi na identifikovanju oblasti u kojima postoji prostor za unapređenje i na kojima se može raditi u budućnosti.

Izvještaj  o održivom poslovanju Coca-Cole HBC B-H Sarajevo u 2018. pogledajte OVDJE

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog