Svijet

Olupina borbenog aviona iz 2. svjetskog rata uz obalu Velsa dobija zaštićeni status

Olupina američkog borbenog aviona koji se srušio tokom drugog svjetskog rata kod velške obale i povremeno izvire poput duha s morskog dna, dobila je zaštićen status.

Vladini zvaničnici iz Velsa kažu da je mjesto na kojem se nalazi američki lovački avion P-38 Lajtning, čiji je nadimak "Maid of Harlech", prvo mjesto nesreće vojnog aviona u Velikoj Britaniji koje je zaštićeno zbog svog istorijskog i arheološkog interesa.

Borbena letjelica nalazi se na oko dva metra ispod morskog dna u blizini obale, u Harlechu, na sjeveru Velsa. Postaje vidljiv u pijesku u zavisnosti od plime i oseke, piše Gardian.


Istorijska služba zaštite okoline velške vlade, dala je avionu zaštićeni status. Tako se ovaj ratni avion pridružuje ostalim mjestima koja su zaštićena poput brojnih dvoraca, samostana i predistorijskih nalazišta, kao i zgrada i mjesta povezanih s industrijom željeza i uglja u Velsu.

Avion se srušio u septembru 1942. Njime je upravljao drugi potpukovnik Robert F Eliot iz Sjeverne Karoline, na misiji oružane vježbe, ali naišao je na poteškoće i potom se srušio. Smatralo se da se pilot udaljio od mjesta nesreće, ali je nekoliko mjeseci kasnije prijavljeno da je nestao u akciji.


Njegov rođak, Robert Eliot, posjetio je to mjesto i rekao da mu je drago što je olupina zaštićena. "Čast mi je i drago što je služba zaštite okoline velške vlade službeno priznala avion mog ujaka kao spomenik", i dodao: „Moj ujak bio je među onim hrabrim i stručnim borbenim pilotima koji su služili tokom drugog svjetskog rata. Moja posjeta lokaciji tokom 2016. godine bila je vrlo dirljiva i emotivna."

Avion je otkriven tri puta otkako se srušio - 1970-ih, 2007. i posljednji put u 2014. Nema planova za spasavanje olupine.

Met Rimer, lokalni istoričar vazduhoplovstva, rekao je: „Zagovornik sam očuvanja lokacija za istorijske vojne avione u Velsu više od 20 godina. Oduševljen sam što vidim da je Harlech P-38 zaštićen."

Zamjenik ministra za kulturu, sport i turizam u Velsu, Dafid Elis-Tomas, rekao je da ova lokacija ima međunarodni značaj.

On je dodao i da će se Vels uvijek sjećati i poštovati sve one koji su doprinijeli očuvanju mira.

„Kao što smo vidjeli prateći događaje sjećanja tokom vikenda, mjesta poput ovog predstavljaju događaje koji se ne smiju zaboraviti. Vels će se uvijek sjećati i poštovati sve one koji su doprinijeli osiguranju mira u kojem danas imamo tako zadovoljstvo."

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog