Politika

PIK: Odbacujemo Zaključke NSRS; Dodik: PIK uopšte nije tijelo predviđeno Dejtonom, niti Ustavom BiH

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIK) odbacili su usvajanje Zaključaka od 11. novembra 2019. od strane vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini RS.

U saopštenju OHR-a stoji da je razlog odbacivanja Zaključaka to što se oni zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. 

"Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira podsjeća na sljedeće činjenice:

1. BiH je priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma transformirana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su u suprotnosti sa ovim činjenicama.

2. BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za „suverenitet“ entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. To je u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH. 

3. Republika Srpska nema pravo na otcjepljenje; djeluje u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji priznaje teritorijalni integritet, političku nezavisnost i suverenitet BiH;

4. Ustavni sud BiH je svojim odlukama uspostavio sveobuhvatnu sudsku praksu o BiH, njenim nadležnostima i statusu konstitutivnih naroda. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i Narodna skupština Republike Srpske nije u poziciji da bira koje odluke će provoditi, a koje neće. Prisustvo stranih sudaca u Ustavnom sudu je utvrđeno Ustavom BiH i nadležnost za odlučivanje o njihovom prisustvu pripada Parlamentarnoj skupštini BiH. 

5. Republika Srpska na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da djeluje u skladu s odlukama institucija BiH i da „pruža svu neophodnu pomoć vlastima BiH kako bi im se omogućilo da poštuju međunarodne obaveze BiH“.

U saopštenju se navodi da se Ruska Federacija ne slaže sa ovom izjavom.

Oglasio se i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je izjavio da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila Zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

"Zaključke je usvojila Narodna skupština Republke Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savjet za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima", rekao je Dodik.

Da je njihovo organizovanje potpuna pravna besmislica, istakao je Dodik, još tada, 1995. godine upozorila je Paulina Nevil Džons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo tijelo i samoosnovalo.

"Svi su znali da je riječ o podvali, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIK-a. Visoki predstavnik ni po Dejtnskom sporazumu, niti po rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN nema nikakvu obavezu prema Savjetu za provođenje mira, te stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejtonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.


Frontal/Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog