FOTO

Poplave u Veneciji: Najveća plima u posljednjih 50 godina pogodila italijanski grad (FOTO)

Dijelovi Venecije su potpuno potopljeni usljed najveće plime koja je pogodila ovaj italijanski grad u posljednjih 50 godina.

Voda je dostigla visinu od 1.87 metara, kažu podaci centra za praćenje plime. Od kako su mjerenja započeta 1923. godine, plima je samo jednom bila viša kada je dostigla visinu od 1.94 metara 1966. godine.

Fotografije ispod prikazuju potpupno poplavljene popularne turističke lokacije i ljude koji se probijaju kroz ulice poslije oluje koja je pogodila Veneciju.

Trg Svetog Marka - jedan od najnižih dijelova grada - bio je jedan od najteže pogođenih područja. Crkva Svetog Marka je, prema podacima, poplavljena šesti put u prethodnih 1.200 godina.

Pierpaolo Kampostrini, član savjeta Svetog Marka, izjavio je da su se četiri od tih šest poplava dogodile u posljednjih 20 godina.

Dvije osobe su poginule na ostrvu Pelestrina, uskom pojasu zemlje koji razdvaja Venecijanski zaliv od Jadranskog mora. Jednog čovjeka je udarila struja dok je pokušavao da upali pumpu u svojoj kući, a druga osoba je pronađena mrtva na drugoj lokaciji.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brugnaro je rekao da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio da će poplave ostaviti „neizbrisiv trag".

„Situacija je dramatična. Tražimo od vlade da nam pomogne. Troškovi će biti veliki. Ovo je posljedica klimatskih promjena", napisao je na Tviteru.

Ljudi širom grada su se probijali kroz poplavljene ulice.

Veliki broj lokala je pogođen poplavama. Stolice i stolovi su plutali ispred kafića i restorana.

Radnici u prodavnicama su pokušavali da pomjere robu što dalje od vode kako bi sprečili dalju štetu.

Tri kruzera su potonula, ali su turisti nastavili razgledanje grada najbolje što su mogli.

Jedan par iz Francuske je izjavio za novinsku agenciju AFP da su „praktično plivali" nakon što su se prevrnule neke od drvenih platformi koje su postavljene u dijelovima grada sklonim poplavi.

U srijedu ujutru, veliki broj čamaca se nasukao.

Projekat zaštite grada od poplava je pokrenut 2003. ali je pogođen ogromnim troškovima, skandalima i odlaganjima.

Cilj ovog plana je da se izgradi više plutajućih kapija da bi se zaštitio grad tokom visoke plime.

Italiju su u utorak pogodile velike padavine, a nevrijeme se očekuje i u narednim danima.

 

Izvor: bbc.com 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog