Vijesti

Од сутра обавезна употреба зимске опреме

МУП Републике Српске подсјећа грађане да je од 15. новембра текуће године до 15. априла наредне године обавезно посједовање одговарајуће зимске опреме за сва моторна возила.

Зимска опрема подразумијева:

а) За путничка моторна возила и остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500 кг и немају више од 8 сједишта:

1) зимски пнеуматици на сва четири точка. Зимска гума (пнеуматик) је на свом боку означена сљедећим ознакама: МС, М+С или М&С и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм.

2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи минимум 4 мм и у прибору одговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.

б) За моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 кг и аутобусе :

1) зимски пнеуматици на погонским точковима. Зимска гума (пнеуматик) је на свом боку означена сљедећим ознакама: МС, М+С или М&С и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрису планине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм, а под зимском опремом за ова возила подразумијева се још и ланци за снијег и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 до 50 кг),

2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја по дубини износи минимум 4 мм и у прибору ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, а под зимском опремом за ова возила подразумијевају се још и приручни алат (лопата, врећа пијеска од 25 до 50 кг).

За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да се придржавају прописа којима је дефинисана обавеза употребе зимске опреме како би безбједност учесника у саобраћају била на што вишем нивоу. 

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog