Vijesti

Dodik-Čović: Dobar intenzitet saradnje i saglasnost u mnogim stvarima!

Danas je u Mostaru održan sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa rukovodstvom HDZ-a, a tema sastanka je bila mogućnost formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Čović je nakon sastanka istakao da je prezadovoljan razgovorom, "tonom i dinamikom" sastanka, te izrazio uvjerenje da će uskoro doći do iskoraka koji podrazumijeva formiranje Savjeta ministara a time i Parlamentarne skupštine u punom kapacitetu.

"Zadovoljan sam kada je u pitanju saradnja naše dvije stranke. Dogovrili smo se da ovaj intenzitet prenesemo na sve naše organizacije kako bi otklonili probleme u normalnom funkcionisanju u pojedinim područjima BiH", kazao je Čović.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da su ovo sastanci koji se održavaju u kontinuitetu između rukovodstva SNSD-a i HDZ-a, konstatujući da postoji dobar intenzitet saradnje koji karakteriše duboko razumijevanje i značajna saglasnost u mnogim stvarima, procedurama i rješenjima.

"Razgovarajući o ovim temama ja sam imao priliku da upoznam gospodina Čovića i njegovu ekipu sa namjerama Republike Srpske vezano za kršenje Dejtonskog sporazuma, sa zaključcima koje smo donijeli na Narodnoj skupštini i koje namjeravamo operativno provoditi. Razgovarali smo i o odnosima na nivou BiH. Ta vrsta priče oko formiranja Savjeta ministara je veoma zamorna. Mi imamo već tu saglasnost, tako da se ništa nismo ponovo trebali dogovarati oko toga", naglasio je Dodik.

On je dodao i da cijeni i da se zahvaljuje HDZ-u koji je u svim programskim orjentacijama za pristup NATO integracijama, ali ne smatra da je operativno potrebno zaustaviti svaki nivo u BIH zbog nekih tehničkih pitanja.

"Taj pristup da prvo treba formirati Savjet ministara od početka i HDZ i SNSD promovišu, ali za sve u BiH je potrebna treća strana. Moje uvjerenje što se tiče odnosa na nivou BIH je da je pitanje Akcionog plana stavljeno da bi se spriječila druga pitanja. Veoma važno pitanje je promjena izbornog zakona u BiH.


Sastanku u Mostaru su prisustvali i potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović, generalni sekretar Luka Petrović i Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. U delegaciji HDZ-a BiH bili su visoki zvačinici stranke Borjana Krišto, Vjekoslav Bevanda i Јosip Јerković.

 

Frontal/D.S.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog