Politika

Rasprava u Parlamentu BiH o dogovoru Predsjedništva BiH i dokumentu o NATO

Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nalazi se samo jedna tačka i to Zahtjev za razmatranje Prijedloga izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma čiji su predlagači su poslanici Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

Međutim, umjesto o navedenoj tački, zastupnici su više raspravljali o dokumentu koji koji je juče usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o tome da će u NATO sjedište u Briselu BiH dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, u roku od jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara Savjeta ministara BiH.

Staša Košarac iz SNSD-a se osvrnuo na diskusiju zastupnika iz SDS-a Dragana Mektića o dokumentu koji je juče usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Poručio je Mektiću i drugim zastupnicima da se ne iznose "paušalne ocjene" o sadržaju akta kojeg nisu vidjeli.

"Iznositi određenu vrstu kvalifikacija mislim da je neozbiljno. Volio bih da o tim važnim pitanjima govorimo na temelju činjenica i akata ukoliko ih Predstavnički dom dobije. Mislim da bi to bilo potpuno korektno. Postavljam svima nama pitanje, šta Parlament BiH može uraditi i kakva je njegova nadležnost u ovom procesu? Nikakva. Ja razumijem političku potrebu, bar sačekajte da dobijemo dokument. Ja duboko vjerujem da srpski član Predsjedništva BiH poštuje stavove institucija RS, Narodne skupštine. Vjerujem da u komunikaciji koje ima sa regionalnim liderima, sa drugim predstavnicima institucija RS, itekako vode računa o ustavnim nadležnostima i interesima RS i nemojte da na jedan takav način iznosimo neku vrstu kvalifikacija. Kada je u pitanju Parlament i njegova ingerencija, u ovom kontekstu, Parlament nema nikakvu ingerenciju. Osim što može da traži informaciju i vrši raspravu", kazao je Košarac.

Odgovorio mu je Dragan Mektić.

"Ako ovaj Parlament nema nikavu ingerenciju u čitavom ovom procesu integracija BiH u NATO koju ste vi pokrenuli još 2009. Radmanovićevim potpisom, onda ja mislim da niste u pravu. Što se tiče iznošenja određenih činjenica iz tog dokumenta, nismo mi ustali i iznijeli određene činjenice već čini mi se da je gospođa Bursać (SNSD) izjavila da se u dokumentu ne pominje reozolucija NSRS. Otkud takva vrsta informacije ili otkud pravo nekome da iznosi pojedinosti iz tog dokumenta, a meni se uskraćuje to pravo da kažem šta ja znam o tom dokumentu, a znam puno. Ovaj jučerašnji dokument uveo BiH u NATO, NATO priča BiH se završava, sada je samo stvar Brisela i NATO da odluči kad ćemo i kako ćemo", naveo je Mektić.

Adil Osmanović iz SDA kaže da Klub poslanika SDA "pokušava da se ne uvlači u određene rasprave i replike".

"Taj dokument će se naći ovdje u parlamentarnim klupa, da li danas ili kroz pet ili 10 dana. Želimo da se fokusiramo na ovu predloženu tačku dnevnog reda i da je danas završimo", naveo.

Nenad Stevandić iz Kluba SNSD-a kazao je da je pitanje NATO integracija u drugi vojni savez ustavno pitanje.

"Kada za to vrijeme dođe o tome će odlučivati narodni i entiteti. Molim da se razumije da se pitanje vojnih integracija tretira saglasnošću naroda i entiteta. Kad do toga dođe mi ćemo pokazati koliko poštujemo rezoluciju NSRS".

Sa Košarcem se nije složio Branislav Borenović iz PDP-a zahtijevajući da se dokument objavi i da se dostavi u Parlament BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojili Izmjene i dopune Poslovnika

Prijedlog Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) podržan je glasovima 26 poslanika.

Prijedlogom su predviđena privremena imenovanja članova parlamentarnih komisija kako bi se onemogućile blokade Parlamenta. Prijedlog je podnesen nakon što Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nije dostavio imena kandidata za sve parlamentarne komisije.

Na početku sjednice predložena je dopuna dnevnog reda, odnosno razmatranje informacije o dogovoru u Predsjednistvu BiH o imenovanju mandatara za sastav Savjeta ministara BiH i dokumentu Program reformi.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović podržao je dopunu dnevnog reda, navodeći da bi poslanici Predstavničkog doma trebali biti informirani o detaljima dogovora u Predsjedništvu BiH, posebno o dokumentu “Program reformi” koji bi, nakon potvrde imenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara u Parlamentu BiH, trebalo da bude upućen u Brisel, posredstvom Misije BiH pri NATO-u.

 

N1/BHRT

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog