Vijesti

Iz NATO štaba poručili: Program reformi je nastavak saradnje

Iz NATO štaba u Sarajevu u izjavi za Klix.ba kazali su da pozdravljaju sporazum koji su postigli članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine o uspostavi vlasti i nastavku saradnje s NATO-om.

"Sporazum će deblokirati toliko potrebne reforme koje podržava NATO savez i nastavit ćemo to raditi za dobrobit svih građana ove zemlje", kazali su u NATO štabu u Sarajevu.

S obzirom na to da je postavljeno pitanje da li je to suštinski Godišnji nacionalni program (ANP) koji je potreban da bi BiH nastavila proces u okviru MAP-a na putu ka NATO-u, upitali smo ih za komentar.

"Radujemo se što ćemo raditi s Bosnom i Hercegovinom na osnovu Programa reformi. Što se tiče samog dokumenta, nismo ga još dobili, tako da je preuranjeno davati komentare o njemu. U općem smislu, ovaj Program će pomoći Bosni i Hercegovini da ojača saradnju s NATO-om", kazali su nam iz NATO štaba.

Inače, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH kazao kako je dogovoreno slanje dokumenta koji podržavaju svjetske sile, kao i NATO savez.

On je izjavio da je Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi BiH koji će biti dostavljen putem Stalne misije pri NATO savezu u Briselu, samo jedan dan nakon što Zastupnički dom PS BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara BiH.

 

Izvor: klix.ba
Blog