Republika Srpska

Vidović: U narednoj godini novi fiskalni sistem

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je u Narodnoj skupštini da će se zalagati da se u narednoj godini uvede novi fiskalni sistem u Srpskoj koji će platiti država, a ne privrednici, kako se dešavalo 2007. godine kada je počela fiskalizacija.

"Sigurna sam da će taj novi sistem biti isplativ za najmanje šest mjeseci", istakla je Vidovićeva tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu zakona o trgovini.

Ona je napomenula da će uvođenje novog fiskalnog sistema podrazumijevati uvođenje novih fiskalnih kasa i softvera koji će biti zaštićen i u koji niko neće moći da nelegalno ubacuje druge sisteme.

Vidovićeva kaže da je fiskalni sistem koji je Poreska uprava uvela 2007. u početku bio odličan, ali da su ljudi, uz pomoć informatičara, vremenom pronašli način za izbjegavanje plaćanja poreza.

Ona je potvrdila da mnogo robe ilegalno dospijeva u megamarkete, te da je Poreska uprava ranije otkrila da u fiskalnim kasama postoje dva softvera - jedan na kraju dana upućuje dio ostvarenog prihoda Upravi, a drugi ne.

Vidovićeva je dodala da marketi tako vrše utaju prihoda, a onda i poreza, i to mnogo veću nego male trgovinske radnje.

Ona je rekla da je zbog toga uvedena fiskalizacija u realnom vremenu, koja je slična onoj u Hrvatskoj.

"Prema tom rješenju, prije nego dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da se riješi taj problem", rekla je Vidovićeva.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog