Vijesti

"Despot" tražen u svijetu, stalno otvoreni konkursi za posao

Osnovna djelatnost ovog preduzeća bila je i ostala remont naoružanja i vojne opreme, u čemu ima tradiciju dugu 55 godina i bilo je jedno od četiri preduzeća te vrste u bivšoj Јugoslaviji. U ovoj firmi imaju otvoren stalni konkurs za prijem majstora metalske struke, mašinskih i elektro inženjera i informatičara.

Predsjednik Upravnog odbora Tehničkog remonta Bratunac Ljubomir Borovčanin rekao je Srni da je poslovanje ove firme stabilno i da nema dugova, te da je višenamjensko oklopno vozilo "despot" zbog kvaliteta traženo na domaćem tržištvu, a posebno u svijetu.

Borovčanin ističe da su osnovni ciljevi menadžmenta povećanje produktivnosti rada i plata zaposlenima.
 
Tehnički remont je firma koja je u egzodusu sarajevskih Srba, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dislocirana iz Hadžića u Bratunac u objekte nekadašnje fabrike za proizvodnju keramike "Kaolin".
 
Osnovna djelatnost Tehničkog remonta bila je i ostala remont naoružanja i vojne opreme, u čemu ima tradiciju dugu 55 godina i bio je jedna od četiri preduzeća te vrste u bivšoj Јugoslaviji.
Nakon rata i preseljenja u Bratunac došlo je do smanjenja obima posla i povećanja broja zaposlenih što je dovelo do krize i agonije ove firme i posebno njenih radnika, kojima godinama nisu uplaćivane plate i doprinosi i upućivani su na neograničeno čekanje bez primanja ikakvih naknada.
 
Zbog toga je više puta dolazilo do protesta, a radnici su tražili da im se isplate zaostale plate i uplate zakonski doprinosi. Јer, zbog neuplaćenih penzionih doprinosa radnici nekoliko godina nisu mogli da ostvare penziju iako su ispunjavali uslove po godinama radnog staža ili starosti.
 
Rješenje višegodišnje agonije pojavilo se 2012. godine kada je došlo do privatizacije i promjene vlasničke strukture u ovom preduzeću i većinski vlasnik sa 82 odsto kapitala postao Slavenko Ristić, a 18 odsto je u vlasništvu inevsticionih fondova, što je dovelo i do promjene upravljačke strukture u kompaniji, koja je registrovana kao akcionarsko društvo.
 
Većinski vlasnik preuzeo je obavezu da će u određenom roku izmiriti nagomilane dugove prema radnicima i obaveze prema državi, što je ispoštovano, uz redovno izmirivanje tekućih obaveza i investiranje u sanaciju, opremanje i razvoj preduzeća.
 
Govoreći o daljem oživljavanju rada Tehničkog remonta, njegov predsjednik uprave ističe da je razvoj i osvajanje proizvodnje pištolja RS 9 "vampir", kalibra devet puta 19 milimetara, prvi značajan proizvodni program koji je ušao u serijsku proizvodnju.
 
Prema njegovim riječima, to je potvrđeno raznim testiranjima i "despot" je zbog kvaliteta tražen na domaćem, a posebno interesovanje za ovim specijalizovanim vozilom vlada u svijetu.
 
Ulaganja u stručno usavršavanje zaposlenih omogućava TRB-u organizovanje serijske proizvodnje pištolja, zatim "despota", ali i proizvodnju novosvojene i uspješno testirane mašine za humanitarno deminiranje terena za koju je dobijen međunarodni sertifikat, a prvi uzorak te mašine već koristi Civilna zaštita Republike Srpske.
Stanje u TRB-u u kontinuitetu se poboljšava, što prate i zarade 230 zaposlenih koje se redovno isplaćuju u punom iznosu, kao i zakonski doprinosi.
 
Među zaposlenima 40 je sa visokom stručnom spremom, među kojima 16 inženjera i taj broj je u porastu.
 
TRB se kao društveno odgovorna firma uključuje u sve humanitarne akcije na području Bratunca, generalni je sponzor košarkaškog prvoligaša BiH iz ovog mjesta, a pruža podršku i drugim sportskim ekipama, kao i za organizovanje određenih kulturnih i sportskih aktivnosti u ovoj opštini.
 
Radnici ove firme ističu da se poboljšava uposlenost i plate što im daje sigurnost i motiviše da savjesno rade.
 
Izvor : RTRS
 
 
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog