Sport

Na današnji dan fudbaleri Zvezde postali šampioni svijeta (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde su na današnji dan prije 28 godina postali šampioni svijeta pobjedom nad čileanskom ekipom Kolo Kolo u Tokiju od 3:0.

Tog 8. decembra 1991. godine, Zvezda je kao šampion Evrope savladala prvaka Južne Amerike, osvajača Kopa Libertadores, pred 60.000 gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Osvajanjem Kupa šampiona šest mjeseci ranije, Crvena zvezda je stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores.

Pobjedom u Tokiju Crvena zvezda je ostvarila najveći uspjeh nekog od istočnoevropski klubova i svjetskom titulom obilježila jedan od najsvjetlijih perioda u istoriji kluba.

Junak tima, koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, bio je najmlađi - Vladimir Jugović.

Tada 22-godišnji fudbaler golovima u 19. i 58. minutu najavio je veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crveno-beli su drugo poluvrijeme odigrali sa igračem manje zbog isključenja Savićevića.

Za šest mjeseci od osvajanja evropske do osvajanje svjetske titule, suočili su se s brojnim promjenama u igračkom kadru, ali su ipak uspjeli da osvoje vrijednu titulu.

Trenera Ljupka Petrovića zamijenio je Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog