Vijesti

Preminuo glumac Zoran Rankić, čuveni Popara iz "Srećnih ljudi"

Televizijski i pozorišni glumac, književnik i aforističar Zoran Rankić preminuo je u Beogradu poslije duge i teške bolesti, saznaje RTS.

Javnosti će najviše ostati upamćen kao Nikola Kalabić u seriji "Poslednji čin" i čuveni Popara iz "Srećnih ljudi".

Glumac je, kako saznajemo, prije desetak dana doživio težak moždani udar, a imao je i drugih zdravstvenih problema.

Sjećanje na Zorana Rankića

Zoran Rankić će javnosti ostati upamćen po ulozi čuvenog Žarka Popare u seriji "Srećni ljudi" i ulozi Nikole Kalabića u seriji "Poslednji čin".

Igrao je u filmu Zdravka Šotre "Neprijatelj naroda", filmovima "Klopka za generala", "Peta kolona", "Zakletva". Na sceni BDP-a odigrane su njegove drame "Skretnica" i "Kalemegdanci", i to u njegovoj režiji.

Posljednjih godina ostvario je manje uloge u serijama "Ljubav, navika, panika", "Bela lađa", "Moj rođak sa sela".

Od lažova napravio čovjeka kog svi vole 

Kako je svojevremeno rekao za Novosti, ulogu Kalabića je prihvatio "na jedvite jade".

"Ali, nisam osjećao strah od uloge takozvanog negativca, kakvim ga je vlast smatrala. Sada sam ponosan na nju i na sve ono što je donijela u osvjetljavanju tog izdajnika, kako su ga neki nazivali. Postala je dio mene", ispričao je Rankić u intervjuu.

Bio je to, kako je istakao, ogroman rizik za vrijeme u kojem je serija nastala.

"Kasnije sam saznao da je reditelj Sava Mrmak imao velikih problema zbog moje interpretacije. Kad mi je general Peko Dapčević u beogradskom hotelu 'Mažestik' čestitao na maestralnoj ulozi, dodao je i: 'Napravio si nam veliki politički problem'. 'Nisam ja, Kalabić je', odgovorio sam", ispričao je Zoran Rankić.

Govoreći o ulozi Popare, Rankić je rekao da je to jedan komediografski lik, koji "nije bio njegov teren".

"Ali i od te uloge, drčnog direktora, varalice i lažova napravio sam čovjeka koga svi vole", govorio je Rankić.  

Od izbeglice do antologije srpske satire

Rankić je rođen u Derventi 1935. a u Srbiju je stigao kao izbjeglica tokom Drugog svetskog rata i to u Gornji Milanovac.

Prve uloge imao je nakon završetka Srednje dramske škole, kada je zaigrao u Sarajevu. Član Beogradskog dramskog pozorišta bio je od 1961. godine. Sredinom sedamdesetih počinje da piše aforizme.

Rankić je jedan od srpskih satiričara i aforističara uvrštenih u antologiju srpske satire i aforistike, na engleskom jeziku, pod naslovom "Srpska satira i aforizmi", koja je objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Objavio je nekoliko zbirki pjesama, dramskih djela i knjige aforizama. Neka od njegovih djela su "Aorist", "Ekser", "Prizori", "Doviđenja, kako ste?", "Aforizmi", "Balkanski nervčik", "Ovde kiša ali i Srbija". 

Bio je član Udruženja dramskih umjetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske, sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije i počasni član Beogradskog aforističarskog kruga. 

Vrijeme i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

 

Izvor: rts
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog