Društvo

BiH na 88. mjestu najkorumpiranijih zemalja svijeta!

Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv korupcije kako bi se ukazalo na rasprostranjenost ove negativne pojave

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 9. decembra 2004. pošto je godinu dana ranije (31. oktobra 2003.) Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Konvenciju protiv korupcije, čiji su ciljevi unapređenje i jačanje mjera za efikasnije i uspješnije sprječavanje i borbu protiv korupcije. Konvencija je stupila na snagu 14. decembra 2005. godine.

Britanski ambasador u BiH Metju Fild napisao je  na Tviter nalogu da onda kada svi počnemo poštivati zakone i prava drugih, te držati do ličnog integriteta, biće to prava borba protiv korupcije, te da tada niko neće biti iznad zakona.

Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije je jedini univerzalni pravno-obavezujući antikorupcijski dokument. Velika većina zemalja članica Ujedinjenih nacija su ujedno potpisnice Konvencije.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije oglasio se i američki ambasador u BiH Erik Nelson koji je istakao da se građani BiH svakodnevno bore protiv korupcije i da se to mora zaustaviti.

Ambasador Nelson je naglasio i da američka vlada podržava sve one koji se bore protiv korupcije i rade na iskorijenjavanju tog problema.

Bosna i Hercegovina je potpisala UN Konvenciju protiv korupcije 16. septembra 2005. godine dok je ratifikovala ovaj dokument 26. oktobra 2006. godine. 

Korupcija je najveći problem s kojim se suočavaju građani BiH, rak rana ovog društva, bolest koja generiše mentalitet da su upravo oni koje narod bira nedodirljivi, da zakoni postoje ali ne važe za sve, nisu isti za one koji imaju i one koji nemaju novac. Sve to dovodi do siromaštva, bijede, nezaposlenosti, propadanja sporta, lošeg zdravstvenog i obrazovnog sistema i sve većeg broja odlazaka mladih ljudi u zemlje EU.

Iako ne postoji pouzdan način za mjerenje korupcije, postoje podaci koji se mogu koristiti za rangiranje zemalja za koje se smatra da su najkorumpiranije, kakva je i  BiH. Na primjer, Indeks percepcije korupcije (CPI), koji je prvobitno predstavljen 1995. godine, koristi stručne procjene i istraživanja javnog mnijenja kako bi utvrdio koliko je zemlja korumpirana. CPI definiše korupciju kao "zloupotrebu javne moći u privatnu korist".

Bosna i Hercegovina spada u jednu od najkorumpiranijih zemalja u Evropi. Prema Indeksu percepcije korupcije BiH se u 2019. godini našla na 88. mjestu među 180 zemalja svijeta. Kada su u pitanju zemlje regiona Srbija se nalazi na 87. mjestu, Hrvatska na 60. a Crna Gora na 67. mjestu.

Top 10 najkorumpiranijih zemalja svijeta u 2019. godini prema CPI su:

1. Somalija 

2. Južni Sudan 

3. Sirija 

4. Afganistan 

5. Jemen 

6. Sudan 

7. Libija 

8. Sjeverna Koreja

9. Venezuela 

10. Irak 

 

 

Povezane vijesti:

Ko je kriv za korupciju u Bosni i Hercegovini?

 

Frontal/Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog