Zanimljivosti

Najljepših 10 zimskih putovanja vozom u Evropi (FOTO)

Od parne lokomotive u Jorkširu do hotela na točkovima u Alpama, sjedite i uživajte u zimskoj čarolijii koja se odvija pred vašim očima kroz prozor voza.

1. Tunel kroz Alpe: ''Semmering'' željeznica

Prva evropska planinska željeznička pruga standardnog kolosijeka, ''Semmering'' - koja povezuje Beč sa jugozapadnom Austrijom - postala je prva saobraćajna ruta koja je označena kao mjesto UNESCO-ve baštine. Završena 1854. godine, linija prelazi 16 vijadukata i prolazi kroz 15 tunela, a pruža prekrasan pogled na austrijske Alpe dok se privija uz ledene obronke planine.

2. Punom parom u 2020. godinu: Željeznicom kroz močvare Sjevernog Jorkšira

Jedna od najboljih očuvanih željeznica u Britaniji, linija kroz močvare Sjevernog Jorkšira kreće se od Pikeringa do Grosmonda preko dolina Sjevernog Jorkšira, da bi se pridružila pruzi ''Network'' željeznica do Vitbija. Počevši od Pikeringa, inače poznatog kao ''vrata močvare'', parna lokomotiva putuje brdima i dolinama prekrivenim snijegom, prije nego što stignete u Vitbi kako biste uživali u morskoj obali. Posjetite Vitbi opatiju i groblje koje se pojavljuje u romanu Drakula.

3. Kaledonija na ledu: ''West Highland'' linija

Najljepša željeznička pruga u Britaniji, od Glazgova do Fort Wilijama i dalje do Malaiga, nije samo ljetna poslastica. Zimi se linija kreće kroz blistavo oštri, ledeni bijeli krajolik i prelazi snježno pokriveni močvaru ''Rannoch''. Vozni park linije je star i nudi malo više od jela i čaja u smislu ugostiteljstva. Nasuprot tome, kaledonski spavač je uveo duple krevete i tuševe. Iako su se stvorili uvodni problemi, spavaća kola sada neometano rade.

4. Tri u jednom: Švajcarski pejzaži

Kombinujte tri najveća željeznička putovanja Švajcarske u jednom zlatnom putovanju preko Alpa iz londonskog Sv. Pankrasa. Sedmično putovanje započinje spektakularnom željeznicom ''Jungfrau'' koja vas vodi do svoje planinske stanice, koja je najviša u Evropi (3454 m). Odavde se pridružite ''Glacier'' Ekspresu koji se uspinje dolinom Rone uskim kolosijekom - pored zaleđenih jezera i smrznutih vrhova prema Chur-u. Posljednja dionica vašeg putovanja na švajcarskoj velikoj trojki završava se na ''Bernina'' ekspresu koji vas vodi do sela Poschiavo, a zatim nazad u Chur preko nekih od najspektakularnijih zimskih planinskih pejzaža koje možete doživjeti vozom.

5. Odrijemajte do proljeća: Spavaća kola od Moskve do Nice

Pratite promjenu zime u proljeće za manje od 48 sati dok se krećete od ledene Rusije do Azurne obale. Uslugu su aristokrati koristili za uživanje u Sredozemlju dok ga nije zaustavila ruska revolucija - ali je potom obnovljena 2010. Možete odabrati VIP apartman, dvokrevetnu spavaću sobu ili turističku sobu sa četiri ležaja. Nakon noći na brodu stižete do češke granice prije nego što krenete u Beč, a potom u Milano. Nakon svoje druge noći, stižete do Nice - upravo na vrijeme za doručak na prolazu ''Anglais Promenade''.

6. Polarni Ekspres: Nordijske željeznice


Ova linija proteže se prema zapadnoj obali Norveške od Trondhajma do Bodoa, odmah unutar Arktičkog kruga. U ranim jutarnjim satima, voz sa podesivim sjedištima i ogromnim prozorima, kreće se pored fjordova, fabrika papira, smrznutih vodopada i oslikanih drvenih kuća. U kasno popodne siteže u Polarsirkelsenteret (centar Arktičkog kruga), što znači da ste stigli u zemlju ''ponoćnog sunca''. Zatim, linija kreće u zapadni dio Bodoa. Ako budete imali sreće, čak ćete uhvatiti i polarnu svjetlost.

7. Kupovina na Pullman-u: Kanterberi i božićne pjesme

Brz način za obaviti božićnu kupovinu. Uživajte u ručku na putu iz Londona, na bijelim pamučnim stolnjacima u starinskim Pullman-ovim kupeima. U Kanterberiju će vas ispratiti do katedrale na koncert božićnih pjesama, sa dovoljno vremena kasnije za kupovinu.

8. Uska pruga, dubok snijeg: ''Harz linija'', Njemačka

Zima je savršeno vrijeme za putovanje ''Harz'' linijom dok se uspinje na planinu Brocken i pridružuje se jednoj od najspektakularnijih svjetskih mreža uskotračnih pruga. Ruta obiluje dubokim snijegom, gdje provedete tri dana vijuganjem područjem, gdje možete da istražujete srednjovijekovne trgovačke gradove Goslarm, Quedlinburg i druge.

 

9. Luksuzna Nova godina Dunav Ekspresom

 

Dočekajte Novu godinu sa stilom na Dunav Ekspresu velikom putovanju od Budimpešte, preko austrijskih Alpa i srednje Evrope. Provedite pet noćenja u vozu (i tri u hotelima) prolazeći kroz niz zapanjujućih gradova dok ulazite u sniježnu Austriju snijegom: prvo Grac, a zatim Beč, sve to prije nego što krenete prema Pragu, Kosicama i na kraju prema Budimpešti. Vrhunac je novogodišnja svečana večera u bečkoj gradskoj dvorani uz nastup Wiener Hofball Orchestra.

10. Izbjegnite snijeg u sunčanoj Sirakuzi

Ako vas zima dovede do očajanja, Eurostar iz Londona će vas prevesti do Pariza, taman na vrijeme za TGV u Milano. Nakon noćenja u Milanu, vozite se brzim vozom do Rima, a zatim spavaćim kolima do Sicilije. Doručkujete u vozu koji kreće južno, pored Etne s jedne strane i pogleda na Mediteran s druge strane. Iz Sirakuze posjetite grčke hramove u Agrigentu, uživajte u nacionalnom parku Alcantara - ili se uživajt u zimskom suncu dok sjeverna Evropa drhti.

 

Izvor: theguardian.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog