Region

Kalemegdan među 14 najugroženijih lokaliteta evropskog kulturnog nasljeđa

Organizacija "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke saopštili su danas 14 evropskih lokaliteta koji će biti u užem izboru za program "Sedam najugroženijih" 2020. godine

Među 14 najugroženijjih evropskih lokacija nalazi se i Kalemegdan u Beogradu.

Beogradska tvrđava, velelepni simbol grada, ugrožena je projektom žičare koji bi drastično ugrozio integritet lokacije.

Beogradska tvrđava, stoji u saopštenju, jedan je od najznačajnijih spomenika kulture u Republici Srbiji, a tvrđava i njen okolni pejzaž svjedoče o prisustvu ljudi od perioda neolita. U prilog ovoj tvrdnji idu i ostaci keltske, rimske, vizantijske, mađarske , bugarske i srpske kulture iz perioda srednjeg vijeka, kao i Osmanskog i Habsburškog carstva.

Beogradska tvrđava i njeno rimsko arheološko nasljeđe (drevni Singidunum) nalaze se na UNESCO-ovoj listi posebnog značaja kao dio najveće panevropske transnacionalne svjetske baštine. Park Kalemegdan, smješten na tvrđavi, voljen od strane svojih stanovnika, sa izvanrednim položajem sa kojeg se pruža pogled izvanrdne ljepote na ušće rijeke Save i Dunava.

Među najugorženijim lokalitetima u zemljama regiona, nalazi se Plečnik Stadion u Ljubljani, u Sloveniji.

Izgrađen 1925. godine, stadion predstavlja jedno od najranijih mjesta izgrađenih u sportske i gimnastičke svrhe u Sloveniji i jedna je od najranijih građevina ove vrste u Evropi. Objekat ima oblik potkovice po ugledu na drevne amfiteatre i sastoji se od arene, uzdignutih tribina, kolonade na istočnoj strani i tribina sa stubovima na zapadnoj strani i dva muzička paviljona. To je remek-djelo arhitekte Joze Plečnika.

Plečnik je zaslužan za oblikovanje grada Ljubljane i važi za jednog od najznačajnijih arhitekata 20. vijeka u srednjoj Europi. Svaka Plečnikova zgrada označena je posebnim statusom kao kulturna baština u Ljubljani.

Do 2007. godine stadion je bio u redovnoj upotrebi. Nova kompanija planira ukloniti gotovo sve originalne elemente stadiona i na ovom mjestu izgraditi novi stadion. Planirane su i nove strukture koje bi uključivale hotelske sobe, kancelarije i komercijalne jedinice.

U nastavku donosimo i ostale lokalitete evropskog kulturnog nasljeđa koji se smatraju ugroženim:

1. Nacionalno pozorište Albanije, Tirana, ALBANIJA

2. Karas – tradicionalne posude za vino, ARMENIJA

3. Manastir Khoranashat, Regija Tavush, ARMENIJA

4. Dvorac Jezeří, Horní Jiřetín, ČEŠKA

5. Plivačka dvorana Tapiola, Espoo, FINSKA

6. Dvorac Sammezzano, Toskana, ITALIJA

7. Arheološki park Sybaris, ITALIJA

8. Ivicke House, Wassenaar, HOLANDIJA

9. Y-blok, Vladina četvrt, Oslo, NORVEŠKA

10. Termoelektrana Szombierki, Bytom, POLJSKA

11. Metro depo Cuatro Caminos, Madrid, ŠPANIJA

12. Egipatske dvorane, Glasgow, UJEDINJENO KRALJESTVO

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog