Svijet

Uručena Nobelova nagrada za književnost Peteru Handkeu (VIDEO)

Sinoć je u Švedskoj uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu. On je priznanje dobio "za uticajno djelo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnost ljudskog iskustva".

Švedski kralj Karl Gustav uručio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za  piscu Peteru Handkeu, a poljskoj književnici Olgi Tokačuk za prošlu godinu.

Nobelova nagrada uručena je i za fiziku (Džejmsu Piblsu, Mišelu Majoru i Didijeu Keluzu za doprinos u razumijevanju evolucije univerzuma i Zemljinog mjesta u svemiru), za medicinu (Vilijamu Kelinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci za otkriće kako ćelije osjećaju i prilagođavaju se dostupnosti kiseonika).

Dobitnici nagrade za hemiju su Džon B. Gudenou, Stenli Vajtingam i Akira Jošino za razvoj litijum-jonskih baterija, dok su priznanje za ekonomiju zaslužili Abhidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer za rad na smanjenju siromaštva u svijetu.

Nobelova nagrada za mir ranije juče u Oslu je uručena premijeru Etiopije Abiju Ahmedu zbog zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom.

Odluku da nagrada bude dodijeljena Handkeu izazvala je mnogo bure. Većina zemalja regiona zbog Handkea je bojkotovala ovogodišnju dodjelu Nobelove nagrade, među kojima su ambasadori BiH, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Albanije. Bojkotu se potom pridružila i Turska. 


Dobitnici Nobelove nagrade za književnost - poljska književnica Olga Tokarčuk i austrijski pisac Peter Handke na ceremoniji dodele nagrade u Stokholmu

Sinoć su tokom uručenja na ulicama glavnog grada Švedske održani skupovi demonstranata koji se protive odluci Akademije da se Handkeu dodijeli najprestižnija nagrada za književnost, prenose strani mediji. Takođe, održan je i jedan skup podrške koji su organizovale predstavnice Udruženja žena žrtava rata iz Republike Srpske.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku Peteru Handkeu povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, naglasivši da je ovo značajno priznanje pripalo velikom književniku i humanisti.

- Nobelova nagrada stigla je u prave ruke, jer je riječ o piscu čiji je kompletan književni opus izuzetne vrijednosti i rezultat njegovog neprikosnovenog talenta, rada i stvaralaštva - istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da Handkeova književnost, kako bi rekao Ivo Andrić, "nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha".

Dodik je istakao da je Handke s toga, osim što je književnik, i veliki humanista i borac za istinu i pravdu.

- Јoš jednom Vam čestitam na ovom značajnom priznanju za Vaš kompletan književni rad sa željom da nastavite da pišite na zadovoljstvo nas, Vaših brojih čitalaca i obožovalaca Vaše pisane riječi - naglasio je Dodik.

Uručenju nagrade prisustvovao je i Handkeov veliki prijatelj proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je uputio čestitku austrijskom piscu.

- Poštovani prijatelju, primite moje iskrene čestitke. Kao laureat Nobelove nagrade upisali ste se među besmrtne. Ova nagrada jeste nagrada za Vaš izuzetan književni rad, za Vaše znanje i stvaralaštvo, ali isto tako i za neprikosnovene moralne odlike, za hrabrost i dostojanstvo, kojima se borite za svoje ideale vrhunskog intelektualca - naveo je Vučić u čestitki Handkeu.

- Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da ju je dobio neko od nas. Sada, uz Ivu Andrića, slavimo još jednog našeg nobelovca - istakao je predsjednik Srbije.

- Nadam se, dragi prijatelju, Vašoj skoroj poseti Srbiji - navodi se takođe u Vučićevoj čestitki.


Izvor: sputniknews/srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog