Svijet

Devetogodišnjak iz Belgije prekinuo studije – neće postati najmlađi diplomac na svijetu

Devetogodišnji belgijski dječak Loren Simons, koji je bio na putu da postane najmlađi univerzitetski diplomac na svijetu prekinuo je studije na holandskom univerzitetu u Ajndhovenu nakon spora oko mogućeg datuma diplomiranja.

Loren Simons je prošlog mjeseca bio na naslovnim stranama širom svijeta, jer je trebalo da završi elektrotehniku na univerzitetu u Ajndhovenu prije kraja godine, što bi ga učinilo prvim na svijetu diplomcem mlađim od 10 godina, piše Tanjug.

Ali, u ponedeljak su sa univerziteta saopštili Lorenu i njegovim roditeljima da taj plan više nije izvodljiv, imajući u vidu broj ispita koje mora da položi prije rođendana, 26. decembra.

Loren je izuzetno nadaren dječak, koji ide kroz svoje studije neviđenim tempom, saopštio je univerzitet.

Kako je prvobitni plan izgledao nedostižno, univerzitet je naveo da mu je ponudio fenomenalno brzu šemu, prema kojoj bi završio obrazovanje sredinom 2020. godine.

Međutim, dječakovi roditelji odlučili su da ne prihvate ponudu i odmah su okončali Lorenove studije u Ajndhovenu.

„Do prošle nedelje je sve bilo u redu, a sada odjednom odlažu sve za šest mjeseci, rekao je Rojtersu Lorenov otac, Aleksander Simons.

Tačan datum Lorenovog diplomiranja nikada zaista nije bio problem za porodicu, rekao je on i dodao da je postao problem, kako oni osjećaju, nakon njihovih planova da njihov sin nastavi dalje obrazovanje u inostranstvu.

„Veoma je neobično da je sve ovo došlo tačno u vrijeme kad smo dovršavali planove za Lorenov doktorat na drugom univerzitetu”, rekao je Lorenov otac.

Veliki broj univerziteta je zainteresovan za Lorena i bila bi im čast da im se pridruži, naveo je Aleksander Simons i dodao da njegovog sina svi traže i da je on jedinstven projekat, čiji dio bi svi željeli da budu.

Inspirisan srpskim pronalazačem Nikolom Teslom, Loran je rekao da želi da istražuje vještačke organe i na kraju razvije cijelo vještačko tijelo u sopstvenoj laboratoriji.

Trenutno, prema Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda, najmlađa osoba koja je stekla fakultetsku diplomu je Amerikanac Majkl Karnej, koji je diplomirao juna 1994. godine sa 10 godina i četiri mjeseca.

 

Izvor: Politika.rs

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog