Kultura

Dragoslav Mihailović i Guzelj Jahina ovogodišnji laureati Nagrade „Ivo Andrić“

Dragoslav Mihajlović i Јahina Guzelj ovogodišnji su dobitnici književne "Velike nagrade Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Nagradu za životno, književno stvaralaštvo, koje predstavlja ukupni doprinos književnosti i kulturi dobio je Mihajlović, a Guzeljova za najbolju knjigu "Djeca Volge" objavljenu tokom godine, saopšteno je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili članovi žirija proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, akademik Јovan Delić, književnik Muharem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Andrićev institut u Andrićgradu je 2015. godine ustanovio "Veliku nagradu Ivo Andrić" koja se već tradicionalno uručuje 27. januara na Savindan.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, osnovan je 28. juna 2013. godine.

Јedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Republike Srpske i Republike Srbije da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Svoje naučne rezultate iz oblasti društvenih i humanističkih nauka ostvaruje kroz rad četiri odjeljenja - za književnost, srpski jezik, istoriju i Odjeljenja za film i medije.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog