Vijesti

General Vilijam Edvards preuzeo dužnost komandanta NATO štaba u Sarajevu

Sjevernoatlantski savez (NATO) ostaje trajno predan Bosni i Hercegovini i nastaviće pružati podršku neophodnim reformama, jer stabilna Bosna i Hercegovina je od izuzetne važnosti za mir i stabilnost u regionu.

Istaknuto je to danas na ceremoniji primopredaje komandne dužnosti u NATO štabu Sarajevo, upriličenoj danas u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH (OSBiH), a na kojoj je brigadni general Vilijam Edvards (William J. Edwards, Kopnena vojska, SAD) preuzeo dužnost od dosadašnjeg komandanta, brigadnog generala Marti Bizel (Bissell, KoV, SAD).


Učesnike ceremonije pozdravio je komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral Džejms Fogo (James G. Foggo), podsjećajući na istorijat prisustva NATO-a u BiH (IFOR, SFOR), istovremeno, odajući priznanje uspjesima NATO Štaba Sarajevo, kao i izuzetnom angažmanu njegovog dosadašnjeg komandanta, generala Bizel, te izražavajući dobrodošlicu novom komandantu, generalu Edvardsu.

- NATO štab Sarajevo već 15 godina pomaže Bosni i Hercegovini da stvori bolju budućnost i nastaviće to raditi i u budućnosti - predani smo stabilnoj, sigurnoj Bosni i Hercegovini danas i sutra - istakao je general Fogo.

Potcrtao je, istovremeno, kako je NATO štab Sarajevo bio ključan u pružanju podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH, te da ovaj štab pruža podršku i Snagama Evropske unije u BiH (EUFOR).

Kontinuitet djelovanja i predanost Bosni i Hercegovini istakao je i novi komandant NATO Štaba Sarajevo, brigadni general Vilijam Edvards, izražavajući spremnost da nastavi razvijati partnerstvo s državom Bosnom i Hercegovnom te podržavati spomenute reforme.

- Moramo ići i dalje, a namjera mi je da idem daleko sa svima vama - poručio je general Edvards, naglašavajući riješenost da u sklopu vlastite misije održi dosadašnju dinamiku u izgradnji međusobnih odnosa, a sve s ciljem osiguranja stabilnog okruženja u BiH.

Brigadni generali Bizel je u veoma nadahnutom i emotivnom oproštajnom govoru ukazala na brojne kvalitete, civilizacijske vrijednosti i posebnosti Bosne i Hercegovine, podsjećajući na konkretne primjere izvrsnosti, koji, kako je kazala, najčešće, nisu prepoznati od bh. vlasti.

Po njenim riječima, da bi krenula naprijed, BiH se mora osloboditi balasta prošlosti.

- Sada kada odlazim iz BiH sve više i više vjerujem da svaki građanin BiH želi iste stvari...mir, prosperitet, slobodu izbora, slobodu da glasa i živi u zemlji gdje će mu porodica biti sigurna i zaštićena - kazala je Bizel.

Američki general Edvards je prije stupanja na novu dužnost obavljao brojne i odgovorne dužnosti u okviru KoV-a SAD, a u BiH dolazi iz baze Smith, Havaji, gdje je bio na dužnosti pomoćnika za mobilizaciju načelniku Uprave za operacije J-3 u Indopacifičkoj komandi.  

Istaknuti vojnik i doktor nauka, general Edvards donosi ogromno iskustvo i dokazane liderske sposobnosti, o čemu, između ostalog, svjedoči i njegov angažman u operaciji Iračka sloboda (2004-2005.), a za što je više puta odlikovan i nagrađivan.

Među brojnim priznanjima je i Medalja za izvanrednu službu u odbrani, Legija za zasluge, Medalja bronzane zvijezde s hrastovim listom...

Ceremonija primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, kojoj su prisustvovali civilni i vojni dužnosnici iz BiH, te međunarodni zvaničnici, brojne zvanice i gosti, propraćena je prigodnim programom - intoniranjem himni, simboličnim dočekom i ispraćajem zastava, te dodjelom odlikovanja.  

 

Izvor: avaz.ba

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog